ms.detector.media
MediaSapiens
26.07.2021 12:19
СБУ викрила ботоферму, що працювала на замовлення клієнтів з Росії
СБУ викрила ботоферму, що працювала на замовлення клієнтів з Росії
Від початку року «власник» ботоферми зареєстрував 12 тисяч SIM-карток українських та російських мобільних операторів.

Служба безпеки України в Івано-Франківській області викрила та ліквідувала ботоферму, яка виконувала завдання замовників з Росії. За даними слідства, ферму створив місцевий житель, спеціаліст з інформаційних та телекомунікаційних технологій й від початку 2021 року використав для реєстрації фейкових аккаунтів майже 12 тисяч SIM-карток українських та російських мобільних операторів.

У СБУ повідомляють, що ботоферма працювала у соцмережах, месенджерах та електронних гаманцях. «Використовували  потужності ферми тоді, коли потрібні були масштабні спотворення реального стану речей. У основному, це “накрутка” кількості переглядів, вподобань, коментарів у соціальних мережах та відеохостингах. “Розрахунки” велися в рублях», — кажуть в СБУ.

У ході обшуків за місцем проживання організатора ботоферми, правоохоронці виявили SIM-шлюзи, комп’ютерне та інше спеціалізоване телекомунікаційне обладнання та майже три тисячі SIM-карток. Слідчі дії досі тривають, а після завершення експертиз організатору оборудки оголосять про підозру у несанкціонованому втручанні в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку, що передбачено ст. 361 Кримінального Кодексу України.

Нагадаємо, раніше Кіберполіція України повідомила, що викрила фіктивну криптобіржу, організатори якої нібито обдурили громадян на 250 млн грн.

Фото: СБУ

ms.detector.media