ms.detector.media
MediaSapiens
26.07.2021 11:50
Російські ЗМІ поширюють фейк про те, що в Україні переслідуватимуть абітурієнтів із тимчасово окупованих територій
Російські ЗМІ поширюють фейк про те, що в Україні переслідуватимуть абітурієнтів із тимчасово окупованих територій
У фейкових повідомленнях видання нібито посилаються на заступницю міністра освіти і науки України Любомиру Мандзій, однак її слова перекрутили.

У російських ЗМІ —  «Політнавігатор», «ДНР 24», новинний агрегатор «SMI.Today» та інших, поширюють новину про те, що абітурієнтів із не підконтрольних Києву територій Донецької та Луганської областей і тимчасово окупованого Криму нібито переслідуватимуть в Україні, пише Stopfake. У таких новинах стверджують, що прізвища вступників із окупованих територій доводиться шифрувати й посилаються на заступницю міністра освіти і науки України Любомиру Мандзій, яка нібито зробила таку заяву під час Міжнародного форуму «Україна 30». Насправді ж дані абітурієнтів шифруються, щоб їх не переслідували на не підконтрольних Києву територіях.

«Абітурієнтів з Криму і ЛДНР на Україні очікують переслідування (заголовок – ред.). Прізвища вступників до українських вишів абітурієнтів із Криму і ЛДНР доводиться шифрувати в усіх системах, щоб убезпечити їх від можливих переслідувань. Про це на форумі в Києві заявила заступниця міністра освіти і науки України Любомира Мандзій», — йдеться на сайті «Політнавігатор».

Як пише Stopfake, також медіа цитують саму Любомиру Мандзій для підтвердження того, що на абітурієнтів нібито чатує небезпека в Україні.

«В освітніх центрах вступники складають два іспити державної підсумкової атестації – це ті вступники, які не мають документів про освіту українського зразка. І третій іспит – профільний визначає установа вищої освіти. Що ж до безпеки, то йдеться про те, що ті, хто вступає на зарахування з тимчасово окупованих територій і з Криму, – їхні прізвища шифруються. Тобто вони в жодній системі не відображаються. Вони зашифровані для того, щоб убезпечити їх від переслідувань і всього іншого», — цитують заступницю міністра.

Однак як пише Stopfake, у наведеній російськими ЗМІ цитаті Мандзій немає жодного згадування про те, що прізвища абітурієнтів будуть шифруватися через те, що їх можуть переслідувати в Україні. «StopFake також переглянув повний виступ заступниці міністра на цьому форумі й не почув, щоб вона говорила про небезпеку для абітурієнтів саме на підконтрольних Києву територіях. У своїй промові Мандзій акцентує, що прізвища будуть шифруватися, щоб “убезпечити їх від переслідувань і всього іншого”», — йдеться у повідомленні.

За інформацією керівниці освітнього спрямування Української Гельсінської спілки з прав людини Валентині Потапової, дані шифрують для того, щоб захистити абітурієнтів від переслідувань на окупованих територіях.

Фото: скріншот «Политнавигатор»

ms.detector.media