ms.detector.media
MediaSapiens
21.07.2021 11:21
Скандал із Pegasus: Спецслужби Марокко могли прослуховувати телефон президента Франції
Скандал із Pegasus: Спецслужби Марокко могли прослуховувати телефон президента Франції
Телефон Макрона був занесений у реєстр потенційних жертв у березні 2019 року.

Журналісти, які розслідують шпигування за активістами, медійниками, правозахисниками і політиками за допомогою ізраїльської системи електронного шпигунства Pegasus, виявили, що однією із жертв стеження міг бути президент Франції Еммануель Макрон, пише DW.

Телефони французького лідера та членів уряду країни могли прослуховувати спецслужби Марокко.

Голова правозахисної організації Forbidden Stories Лоран Рішар, яка брала участь в журналістському розслідуванні, зазначила, що в списку номерів, які, ймовірно, прослуховувалися, був виявлений один із телефонних номерів Макрона. Чи став він об'єктом хакерської атаки – наразі незрозуміло.

Французька газета Le Monde повідомила, що телефон Макрона був занесений у реєстр в березні 2019 року. Єлисейський палац заявив про проведення відповідного розслідування. 

За даними Süddeutsche Zeitung, жертвами стеження могли бути загалом 14 глав держав і урядів. У тому числі колишній прем'єр-міністр Лівану Саад Харірі, глави урядів Марокко і Пакистану Саадеддін Отмані і Імран Хан.

18 липня були опубліковані результати журналістського розслідування «проєкт Pegasus», до якого було залучено 16 редакцій. ЗМІ отримали список із 50 тисяч телефонних номерів – потенційних цілей стеження – з кількох десятків країн. У понад 1000 випадків вдалося ідентифікувати власників цих номерів: це політики, адвокати, журналісти і правозахисники з Франції, США, Індії, Марокко, Мексики, Угорщини та низки інших країн.

У Марокко та у компанії NSO, яка є розробником системи Pegasus, обвинувачення у прослуховуванні політиків відкидають.

Фото: france24.com

ms.detector.media