ms.detector.media
MediaSapiens
16.07.2021 09:00
21% українців стикались в інтернеті з дискримінацією, а 41% – з образливими коментарями – дослідження
21% українців стикались в інтернеті з дискримінацією, а 41% – з образливими коментарями – дослідження
Серед населення 15 років і старше 65% почуваються скоріше незахищеними в онлайні, 12% – незахищеними в онлайні взагалі.

Міністерство цифрової трансформації разом із МВС та консультативною місією Євросоюзу в Україні ініціювали загальнонаціональне опитування «Безпека в інтернеті», яке провів Київський міжнародний інститут соціології. Презентація дослідження відбулась 15 липня.

Мета дослідження – зробити інтернет більш безпечним середовищем, особливо для дітей.

«Воно має допомогти краще зрозуміти онлайн-загрози: які категорії людей частіше стикаються з кібербулінгом, хто із людей найбільш чутливий до негативного контенту в мережі, скільки людей постраждали від інтернет-шахрайства в останні місяці та інші деталі, щоб сформувати ефективну політику на основі даних та знайти правильні рішення», – зазначила генеральний директор директорату європейської інтеграції Мінцифри Гульсанна Мамедієва.

Так, опитування показало, що: 

У Мінцифрі вважають, що цифри є заниженими, оскільки серед респондентів були діти 12-14 років, яких опитували через батьків, тож вони могли замовчувати негативний досвід.

Також опитування показало, що 92% респондентів у віці від 15 років користуються інтернетом щодня, для категорії 12-14 років цей показник є вищим і становить 98%.

Серед населення 15 років і старше 65% почуваються скоріше незахищеними в онлайні, 12% – незахищеними в онлайні взагалі.

34% респондентів за останні місяці стикались із онлайн-шахрайством. Близько 6% респондентів у віці від 15 років за останні 6 місяців були жертвами кібербулінгу, кібернаклепу або насильства через візуальний контент.

95% батьків вважають, що саме вони мають нести відповідальність за дитину в інтернеті. Однак лише трохи більше половини батьків використовують для цього механізми батьківського контролю.

Опитування проводилось з 3 березня по 15 квітня 2021 року (польовий етап – з 29 березня по 4 квітня) шляхом телефонного інтерв'ю. Учасниками були користувачі інтернету у вікових групах 12-14 років та 15 років і старше.

Загалом було опитано 2411 респондентів з усіх регіонів України, окрім тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей і АР Крим.

За оцінкою КМІС, похибка не перевищує 2,4% у віковій групі від 15 років та 5,5% у віковій групі 12-14 років.

Фото: youtube.com, istockphoto.com

ms.detector.media