ms.detector.media
MediaSapiens
15.07.2021 13:03
У Японії впевнені, що кібератака на Олімпіаду неминуча. І країна до неї не готова
У Японії впевнені, що кібератака на Олімпіаду неминуча. І країна до неї не готова
Радник з кібербезпеки в Олімпійському комітеті вважає, що підготуватись до цього Японія вже не встигне – лише може сподіватись на допомогу західних країн.

У Японії впевнені, що кібератака на Олімпіаду неминуча, питання тільки в тому, як швидко вдастся впоратись із нею. Про це пише Tagesschau, цитуючи радника з кібербезпеки в Олімпійському комітеті Японії Тосіо Наву.

Він вважає, що злом японської ІТ-інфраструктури буде для хакерів «дитячою забавкою».

«Кібератаки під час Ігор неможливо уникнути. Мене набагато більше турбує те, як швидко ми зможемо усунути наслідки такої атаки», – зазначив Тосіо Нава.

На його думку, Японія у питанні кібербезпеки знаходиться на одному рівні з країнами, які розвиваються: деяким місцевим законам у цій сфері вже виповнилося 50 років. При цьому країні не вистачає фахівців, а на кібербезпеку виділяється замало грошей, стверджує Нава. Тим, що в Японії десятиліттями ігнорували боротьбу з кіберзлочинністю, активно користуються спецслужби Китаю, Росії та Північної Кореї.

«Я хотів би сказати: прокиньтеся нарешті і подивіться, що відбувається в світі. Ви не можете підготуватися до цього до початку ігор. Японія повинна сподіватися на допомогу інших західних країн, якщо виникнуть проблеми», – зазначив Нава.

Під час кібератаки на церемонії відкриття Зимових ігор 2018 року у Південній Кореї знадобилося три дні, щоб системи знову запрацювали безперебійно. Тоді російські хакери, в тому числі, паралізували сайт організаторів. Наприклад, глядачі більше не могли роздруковувати квитки.

Експерти впевнені, що Японії потрібно буде значно більше часу, щоб впоратися з кібератакою.

«Найгірший випадок був би, якби вся система рухнула відразу після церемонії відкриття: ані звуку, ані світла, ані інтернету. І весь світ спостерігає. Якщо хакерській групі вдається паралізувати таку подію, вона стає іконою, головним героєм на сцені. Це те, що мотивує цих людей», – додав радник із кібербезпеки в Олімпійському комітеті.

Олімпіада в Токіо розпочнеться 23 липня.

Нагадаємо, у даркнеті перестали працювати сайти російських хакерів REvil, яких пов'язують із масштабними кібератаками на США. 

Фото: nyt.com

ms.detector.media