ms.detector.media
Борис Бахтєєв
08.07.2021 14:00
Більше хайпу, або Як ЗМІ примножують лави антивакцинаторів
Більше хайпу, або Як ЗМІ примножують лави антивакцинаторів
І знову наші медіа переповнені лякалками. Замість інформації — винятково корисної й потрібної — лякалки, самі лише лякалки. Хайп, більше хайпу!

Останніми тижнями щодня наші ЗМІ повідомляють, як драматично зростає кількість захворювань на коронавірус у деяких країнах. Велика Британія, Португалія, Ізраїль, тепер от Греція — перелік таких країн щодня зростає. Разом із тим змовкли або стихли ще нещодавно регулярні повідомлення про перемоги на ниві вакцинації, хоча насправді в західних країнах вона триває, її темпи не знижуються, а дію вакцини як порятунку від коронавірусу ніхто не ставить під сумнів.

Ніхто — окрім наших ЗМІ, Ну, ще російських — на пару з нашими.

Тільки українські просто дають це зрозуміти: дивіться-но, он скільки коштів та зусиль витратила та сама Велика Британія на вакцинацію — а однаково нова хвиля захворювань. А Ізраїль — вакцинував усіх, й от вам новий сплеск.

І вже нерідко від людей можна почути: мовляв, хоч вакцинуйся, хоч ні — а результат однаковий. Мовляв, вакциновані хворіють і помирають так само, як і невакциновані.

А як насправді? А насправді погляньмо на чи не найавторитетніший сайт зі статистикою.

Велика Британія. Пік попередньої хвилі — 8 січня: понад 67 тисяч захворілих за день. Нині — 6 липня — 28 тисяч на день. І такої динаміки зростання захворюваності, як під час минулої хвилі, немає й близько. Є різниця?

Тепер погляньмо на інший графік — смертність. 20 січня померли 1823 особи за день. Тисяча вісімсот двадцять три. За день. Під час нинішньої хвилі пік припав на 6 липня: 37 померлих за день. Тридцять сім, до того було менш ніж тридцять. На два порядки нижче. Приблизно такі ж показники, як і в Україні, навіть у цілому дещо нижчі — за на ті самі два порядки нижчого (в нас) рівня захворюваності. І драматичного зростання цього трагічного показника не видно.

Португалія. Пік попередньої хвилі припав на 28 січня — тоді за день захворіли понад 16 тисяч людей. Понад шістнадцять тисяч. Пік нинішньої хвилі — 3 липня, 2603 захворілих. І після того щоденна кількість знижується.

Пік показника смертності припав на 2 липня — померло 7 осіб. Семеро людей. Це — максимум, максимальний денний показник. Такого в Україні, на жаль, і близько немає. Що ж до попередньої хвилі, то в Португалії 28 та 31 січня помирали по 303 людини на день.

І знову: є різниця?

Гаразд, у цих країнах далеко не всіх жителів устигли вакцинувати. От вам країна, де вакциновано все доросле населення, — Ізраїль. Там теж «страшний» сплеск штаму «дельта», він же індійський штам. Там знову повертають карантинні обмеження.

Так от, максимум першої хвилі припав на 23 вересня минулого року — тоді за день захворіли 11316 людей. Понад одинадцять тисяч за один день. Максимум другої хвилі припав на 20 січня цього року — того дня захворіли 10213 людей. Понад десять тисяч. Нинішній максимум від 6 липня — 427 людей. Порівняйте.

Й от іще: за весь час нової хвилі 6 липня померла 1 (одна) людина. До цього від 10 червня — майже місяць — не помер ніхто. Нуль загиблих за день. Під час «страшного» сплеску захворюваності.

І, так, Ізраїль навіть за таких умов повернув карантинні обмеження. Бо тамтешню владу турбує життя та здоров'я людей, а не заповненість лікарняних ліжок, як нашу. Люди, а не лікарняні «койкомісця» чи «шконкомісця», є метою діяльності тамтешнього МОЗ.

Отже, в усіх трьох країнах ми бачимо винятково низьку смертність як для такого рівня захворюваності. Майже неймовірно низьку. А ще серед тих, хто захворів, дуже мало тяжких випадків.

Звідси, вочевидь, може випливати припущення: так, вакцини не можуть повністю вберегти від захворювання на індійський штам, але вони можуть практично гарантувати легкий перебіг того захворювання й уберегти від загибелі. Чи вимальовується така картина з наших ЗМІ?

У наших ЗМІ цих цифр ви не знайдете. Не знайдете, власне, взагалі нічого, окрім апокаліптичних слів про нову страшну навалу вірусу та відповідне оновлення карантинних заходів. А якщо випадково знайдете, то це буде гола цифра, реальне значення якої без коментарів і порівнянь легко можна не оцінити. Лякалки. Замість інформації — в даному разі винятково корисної й потрібної — лякалки, самі лише лякалки. Хайп, більше хайпу! І, як завжди, замість статистики захворюваності та смертності, вся увага — до карантинних заходів, ніби вони й є першопричиною.

А аудиторія, надивившись і начитавшись тих лякалок, вірить: та ну їх, ці вакцини — вони, мовляв, нічого не дають.

Так само, коли нещодавно карантинні заходи в різних країнах знімали або пом'якшували, наші ЗМІ повідомляли про це без жодних згадок про цифри захворюваності та смертності в тих країнах на той момент. Без жодних згадувань реальної ситуації з епідемією. Підштовхуючи аудиторію до простого лінійного висновку: в них знімають, а в нас ні. Хоча навіть сьогодні рівень захворюваності у величезній Німеччині буває нижчим за Україну.

Фото: unsplash.com

ms.detector.media