ms.detector.media
MediaSapiens
07.07.2021 17:27
ЗМІ поширили фейк, що Верховний суд визнав справу Мангера політичною, цитуючи його адвоката
ЗМІ поширили фейк, що Верховний суд визнав справу Мангера політичною, цитуючи його адвоката
Щоправда, потім виправились.

Низка ЗМІ поширила неправдиву інформацію, що Верховний суд визнав політичною справу підозрюваного у замовленні вбивства Катерини Гандзюк Владислава Мангера. Таку інформацію журналістам повідомив адвокат Мангера Дмитро Ільченко, але вона не відповідає дійсності, на що звернуло увагу видання «Мост».

«Велика палата Верховного суду прямо визнала, що в кримінальній справі проти Мангера В.М. Верховна Рада порушила Конституцію і законодавство, а саме — тиснула на Генеральну прокуратуру щодо ведення справи. Більш того, хоча в рішенні цього немає (в цьому позові це питання ми не піднімали), але незаконність тиску на прокуратуру також означає незаконність тиску на суд — шляхом рекомендації "посадити Мангера"», — розповів адвокат.

Адвокатки потерпілих Ольга Веретільник та Євгенія Закревсько проаналізували документ Верховного суду та зробили висновок, що там не було жодного слова про те, що справа є політичною.

Так, Верховний суд за позовом Владислава Мангера скасував один із пунктів Постанови ВРУ 712-IX.

Цією постановою затверджено звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для здійснення парламентського контролю за розслідуваннями нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів протягом 2017-2018 років.

Верховний суд визнав, що Верховна Рада має право направити матеріали слідчої комісії до Офісу генпрокурора України, але не може підміняти собою прокуратуру, яка є незалежним органом. Тому було скасовано пункт постанови, яким ВРУ рекомендувала Генеральній прокуратурі «поновити досудове розслідування у кримінальному провадженні за № 22019000000000215 від 12 липня 2019 року за підозрою Мангера В.М. та Левіна О.О. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч.2 ст. 121 КК України».

При цьому Генпрокуратура сама відновила розслідування 11 червня 2020 року, а Верховна Рада надала таку рекомендацію 17 червня.

«Тобто політичний тиск на прокуратуру вже був виключений ще до рекомендацій Верховної Ради і постанови Палати Верховному суду, тому що прокуратура сама вжила рівно тих же заходів, які передбачені рішенням ВРУ», – зазначає видання.

Решта оскаржуваних пунктів і сам звіт ТСК залишилися в силі. При цьому рекомендації комісії ВРУ не обов'язкові до виконання прокуратурою – вона могла б просто надати аргументовану відповідь з відмовою у випадку незгоди з оцінкою ТСК.

Заяву адвоката поширили, зокрема, «Фокус», «РБК-Україна», «Рубрика», але пізніше вони опублікували матеріали, які спростовують слова адвоката Мангера.

Фото: slovoidilo.ua

ms.detector.media