ms.detector.media
Марина Довженко
04.07.2021 14:35
Лямбда гряде. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 21–27 червня 2021 року
Лямбда гряде. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 21–27 червня 2021 року
Новинарі зосередились на новому штамі «Дельта», але наближається ще страшніший. Фейкотворці не радять літати в літаках і попереджають, що від вакцинації зникає мозок.

Що нового за 21—27 червня 2021 року:

 

Смертоносні обійми «Дельти»

Попри загрозу нового штаму коронавірусу, в токшоу тему боротьби проти епідемії піднімали лише побічно. А ось у щоденних новинах на прихід в Україну нового штаму звернули особливу увагу. У новинах «дельта» виглядала загрозливою:

Як правило, загрозливі характеристики «Дельти» з уст українських новинарів звучать відчутно категоричніше та емоційніше, ніж з уст представників Всесвітньої організації охорони здоров’я. Адже штам ще не до кінця досліджений. І даних про його поширення поки що бракує для однозначних та безапеляційних висновків про його чіпкість та смертоносність. Попри те, що в Україні на той час було лише кілька хворих із підтвердженою «Дельтою», медики в коментарях до теленовин сміливо ділилися припущеннями щодо симптомів цього штаму. Іноді коментарі були навіть менш достовірними: 23 червня в сюжеті «України» про «Дельту» розповідав анонімний (не титрований і не названий) лікар. За його словами, найбільш вразливими до «Дельти» є люди, які перехворіли на коронавірусну хворобу й не вакцинувалися. Звідки такі дані, анонім не уточнив, а кореспондентка сказала, що «медики це припускають». До «британських вчених» у новинах додалися неназвані: «індійські медики», «провідні медики», «португальські медики», «за словами медиків», «медики кажуть». Конкретних фахівців не називали й не уточнювали, на чому базуються ті чи інші припущення. За підрахунками експертки «Детектора медіа» Зої Красовської, у третині матеріалів, де йшлося про новий штам коронавірусу, були порушення стандарту відокремлення фактів від коментарів.

Поки всі боялися «Дельти», «Україна» анонсувала «Лямбду» — новий штам, який виявили в Перу, Еквадорі та Аргентині. «Лямбда», як виявилося, ще небезпечніша за «Дельту» й не боїться антитіл.

Глядачі так і не дізналися з новин, як відрізнити «звичайну застуду» від коронавірусної хвороби, замаскованої під застуду. Аудиторії, яка вже значною мірою розслабилась після послаблення карантинних обмежень, не нагадували, що робити, якщо підозрюєш у себе коронавірусну хворобу.

Ще один побічний ефект нового штаму в інфопросторі — відновлення уваги новинарів до чиновників із медичної сфери. 23 червня на «1+1» головний санітарний лікар Ігор Кузін підтвердив, що новий штам набагато заразніший і вже є в Україні. Він також анонсував, що стримуванням «Дельти» опікуватиметься Рада національної безпеки і оборони.

Тривожність через нові штами коронавірусу сусідить у новинах із розслабленістю щодо епідемічної ситуації. ICTV повідомив про «рекордно низькі показники» нових хворих, пояснивши це вихідними та відпустками. На «Інтері» 22 червня раділи, що в трьох областях попереднього дня не зафіксували жодного хворого, але порадили не розслаблятися зарано і не забувати про заходи безпеки. На ICTV розповіли, як на Дніпропетровщині влаштували перевірку дотримання карантину й виявили понад сто порушень (на якій території, за який період — невідомо).

Тішилися новинарі й через рекорди вакцинації, розширення кількості вакцинаційних центрів, які відкриваються в торговельних мережах, школах, приміщеннях органів влади тощо.

Одним із героїв новин тижня став Юрій Камельчук, народний депутат  України і самопроголошений лідер думок у галузі антивакцинаторства та спротиву карантину. Цього разу він зголосився виступати на Парламентській асамблеї Ради Європи. І сказав, зокрема, що ковід-паспорти можуть обмежувати права людини. Його заяви процитували на «Інтері». На цьому ж каналі про дискримінацію невакцинованих говорила сестра його власника Сергія Льовочкіна, народна депутатка від «ОПЗЖ» Юлія Льовочкіна. А ютуб-канал Медведчука Перший незалежний розповів, що Сполучені Штати розширили список побічних ефектів вакцин Pfizer і Moderna.

Прощавай, мозок!

Одні й ті самі слова можна інтерпретувати зовсім по-різному, особливо коли майструєш фейк. Наприклад, попередження головного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, що восени в Україні може бути черговий спалах коронавірусної епідемії, фейкотворець Остап Стахів потрактував як свідчення штучності епідемії. StopFake пояснює, що це маніпуляція: прогноз загострення епідемії восени не значить, що це загострення «планують на осінь». До того ж, на думку чиновника, четверта хвиля мине легше, бо чимало людей уже перехворіли й мають імунітет, а до осені ще багатьох вакцинують. До речі, прогнозують осінній сплеск і у Всесвітній організації охорони здоров’я.

І ще один знаний антивакцинатор — Сергій Гула — радісно повідомив, що у Словенії скасували карантин, маски і не роблять щеплення. І зробив із цього висновок, що пандемії кінець. Про це, мовляв, заявив словенський президент Борут  Пахор. А VoxUkraine каже, що нічого такого президент не заявляв. 15 червня держсекретар міністерства охорони здоров'я Словенії заявив, що в країні завершена епідемія (що логічно, адже пандемія — це явище глобальне, в окремо взятій маленькій Словенії завершитись не може). Однак вакцинація в країні триває, а маски в приміщеннях зі скупченням народу і дезінфекцію ніхто не скасовував.

А ось нова версія, чому коронавірусна хвороба така небезпека: виявляється, люди вмирають… вді страху. «Небезпека від вірусу невелика, якщо не боятися», — розповідають у соцмережах. І розповідають про нібито науковий експеримент, який доводить, що саме ставлення людини до ситуації впливає на те, що відбувається. Описи такого «експерименту» трапляються у книжці Бернарда Лауна, який стверджує, що емоційний стан людини впливає на стан її здоров'я. 

 

StopFake розвінчує цю теорію. Є чимало чинників, які впливають на перебіг коронавірусної хвороби, серед них вік, супутні хвороби та генетична схильність. 14% хворих мають важкий перебіг, 6% — у критичному стані. І жодних ознак того, що пневмонія лікується самонавіюванням, немає.

Є й нові фейки про загрози вакцинації. Наприклад, що деякі авіакомпанії радять вакцинованим від коронавірусу не літати літаками через ризик тромбозу. StopFake пояснює, що це маячня: жодна авіакомпанія не робила таких заяв. Навпаки, літати в деякі країни зараз можна тільки вакцинованим. Фактчекери з’ясували, що фейк виник через уривок новин телеканалу Sky News Australia, де розповіли про подібні поради від деяких іспанських і російських авіакомпаній. Це зробив колишній політик, а тепер ведучий Корі Бернарді, а незабаром відео видалили із сайта каналу. 

 

Ще один варіант: якщо вакцинуватись, а потім захворіти, перебіг коронавірусної хвороби буде важчим. Автори дописів аргументують цю тезу тим, що антитіла, отримані внаслідок щеплень, можуть підсилити хворобу. Джерелом цієї маніпуляції, як з’ясував StopFake, став сайт «Народний оглядач». У тексті згадують антитілозалежне посилення інфекції (ADE), що вкрай рідко трапляється від щеплень. А у випадку коронавірусних вакцин взагалі не було виявлене.

Ну, або у вас посиніє рука. Це нібито сталося з кимось, хто вакцинувався препаратом AstraZeneca. VoxUkraine перевірив фото в цих дописах і з’ясував, що його поширювали користувачі соцмереж із Болгарії, Грузії, Великої Британії та Нідерландів, а також на хорватських і російських форумах ще у квітні 2021 року. 

 

Жодного доказу, що рука посиніла через щеплення, немає. Це радше наслідок травми, ніж ін’єкції. На думку експертів, так може виглядати підшкірний крововилив, що, ймовірно, поширився з ліктьової ділянки, а не плеча, куди зазвичай роблять укол. У будь-якому разі, оскільки невідомо, хто саме на фото і що сталося з цією людиною, твердженням, що це наслідки щеплення, вірити не варто.

Але що рука — проблеми почнуться з мозком. Згідно з найяскравішим фейком минулого тижня, за три місяці після щеплення мозок… зникне. Мовляв, температура підніметься до 39,4 градусів, і тіло «спалить» мозок. Це вже вигадка Роберта Кеннеді-молодшого, про якого ми докладно розповідали. Точніше, VoxUkraine вважає, що конкретно такої маячні Кеннеді не говорив, хоч і причетний до творення й поширення багатьох побрехеньок про коронавірус і вакцинацію. Боятися не варто: мозок не зникне. Принаймні, від вакцинації точно. А ось від надмірного споживання антивакцинаторських фейків із ним усяке може статися.

Фото: ВВС

ms.detector.media