ms.detector.media
MediaSapiens
01.07.2021 16:40
СБУ повідомила Центру протидії дезінформації при РНБО про понад 130 інформаційних вкидів з боку РФ
СБУ повідомила Центру протидії дезінформації при РНБО про понад 130 інформаційних вкидів з боку РФ
Серед найпоширеніших напрямків дезінформації – дискредитація української армії та процесів декомунізації, популяризація теми визнання «Л/ДНР» та препарату «Спутник V».

Служба безпеки України за весь період роботи Центру протидії дезінформації при РНБО виявила та передала дані про понад 130 випадків поширення дезінформації та інших антиукраїнських інцидентів. Про це йдеться у відповіді СБУ «Суспільному».

Виявлені інциденти мають ознаки цілеспрямованої маніпуляції громадською думкою та можуть створювати потенційні чи реальні загрози національній безпеці України в інформаційній сфері, зазначили в спецслужбі.

Серед найпоширеніших напрямків таких інформаційних «вкидів»: 

Зазначається, що СБУ моніторить ЗМІ та інтернет для виявлення загроз нацбезпеці України в інформаційній сфері у взаємодії з органами виконавчої влади, розвідкою, новоствореним Центром протидії дезінформації при РНБО, а також Центром стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики.

Нагадаємо, у березні 2021 року для протидії російській дезінформації та пропаганді в Україні створили два спеціальні органи. Зокрема, при Мінкульті запустили Центр протидії дезінформації. Очолила Центр Любов Цибульська, яка була керівницею групи з аналізу гібридних загроз Українського кризового медіацентру. Цибульська розповідала, що попередньо для себе визначила три напрямки роботи – протидію дезінформації, стратегічні комунікації й адвокацію на міжнародній арені роботи Центру. За її словами, бюджет органу складає близько 10 мільйонів гривень на рік

Крім того, 11 березня 2021 року на базі РНБО створили Міжнародний центр протидії дезінформації. 2 квітня президент Володимир Зеленський підписав указ про призначення Поліни Лисенко керівником Міжнародного центру протидії дезінформації. Метою створення Центру є захист інформаційної сфери для національної безпеки України, протидія пропаганді, деструктивній дезінформації та кампаніям. Також Центр буде перешкоджати маніпуляціям громадською думкою та готувати аналітичні матеріали.

Фото: istockphoto.com

ms.detector.media