ms.detector.media
Марина Довженко
28.06.2021 11:51
Кому Pfizer, кому — штраф. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 14–20 червня 2021 року
Кому Pfizer, кому — штраф. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 14–20 червня 2021 року
Депутатів критикують за щеплення «елітарною» вакциною, фейкотворці шукають у вакцині мікросхеми та викривають «псевдопандемію» за допомогою ящиків від бананів.

Що нового за 14—20 червня 2021 року:

 

Парламент, банки і забігайлівки

У токшоу винятком із загального правила не говорити про коронавірусну епідемію стала «Свобода слова» ICTV, куди запросили міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка. Він відзвітував про теперішню ситуацію з захворюваністю та вакцинацією, а на запитання ведучого Вадима Карп’яка, чи реально виконати обіцянку уряду — понад п’ять мільйонів щеплень на місяць — відповів розмито. Мовляв, влада все для цього робить.

У новинах також зосередились на вакцинації. Розповідали про збільшення кількості центрів вакцинації до шістдесяти семи та про роботу цих центрів. Матеріали про це були в новинах усіх каналів із вибірки «Детектора медіа»; переважно тональність цих матеріалів позитивна, адже з відкриттям нових вакцинаційних центрів кількість щеплень суттєво зросла. Втім теленовинарі попередили, що на червневі свята — Трійцю та День Конституції — центр вакцинації в Києві працюватиме за спеціальним графіком. Канал СТБ дивувався, чому в Харкові центр вакцинації запрацював у приміщенні комерційного банку, а також нарікав на довгі черги. Ще один мінус, який констатували журналісти СТБ: іноді інформація про щеплення губиться, бо лікарі користуються різними системами електронного обліку. У сюжеті Суспільного розповіли, як у Чернівцях вакцинують у фастфуді.

Справді гостре питання для суспільства — можливість отримати щеплення. Новинарі «1+1», ICTV, Суспільного та 5 каналу розповідали про так звану «прикордонну вакцинацію»: люди, які виїжджають на навчання чи роботу до Польщі, отримують на кордоні змогу безкоштовно вакцинуватись препаратами Pfizer або AstraZeneca. Щоправда, в матеріалі «1+1» повідомили, що роботу пункту щеплення та переході Шегині-Медика 14 червня призупинили, бо охочих робити щеплення не було.

Головний скандал, пов’язаний із вакцинацією, розгорнувся у Верховній Раді. Для народних депутатів облаштували пункт вакцинації та роблять їм щеплення вакциною Pfizer. За що депутатам дісталось на горіхи від 5 каналу та «Інтера» (як і від «Телебачення Торонто», до речі). Мовляв, це вакцина, яку вважають найбільш ефективною, простим українцям вона недоступна.

Депутати захищалися аргументом, що вакцинацію для них організувало Міністерство охорони здоров’я. До того ж, у квітні Комітет виборців України закликав вакцинувати усіх народних депутатів, аби Верховна Рада працювала без перебоїв. Це загалом логічно, адже Верховна Рада в часи, коли багато нардепів хворіли на коронавірусну хворобу, сильно від цього потерпала. Але опозиційні канали на це не зважили, давши слово тільки критикам. «Інтер» процитував нардепа від «Батьківщини» Сергія Власенка, який оголосив, що чекатиме на свою чергу, а не лізтиме поперед групи ризику. СТБ і «Україна» не згадували про жодну критику на адресу нардепів, а ось «1+1» поцікавився у керівника національної програми імунізації Центру громадського здоров’я Олександра Заїки, чому нардепам дістався саме Pfizer. Той пояснив: китайської Coronavac уже майже не залишилось у столиці, натомість тепер є Pfizer, ось його й використовують. Журналісти не перевірили цієї інформації, важливої також і з огляду на те, що чимало людей отримали щеплення вакциною Coronavac і чекають на повторну дозу.

Чимало говорили в новинах про ситуацію з карантином і відкриттям кордонів різних країн. А СТБ встиг повідомити про зростання кількості хворих у Росії, яке стало важливою новиною вже наступного тижня.

 

Вдягнеш маску — отримай штраф

Фейкотворці, яким удалося зібрати власну віддану аудиторію, опиняються у виграшному становищі: вони можуть розповідати людям які завгодно казочки й не боятися жодних спростувань.  Наприклад, львівський маргінал-активіст та блогер-антивакцинатор Остап Стахів оголосив, що держави великої сімки виступають за примусову вакцинацію від коронавірусу й виділили на неї понад мільярд доз вакцин до кінця 2022 року. Лідери G7 мають намір «проти волі» вакцинувати все населення планети «шмурдяком» і сумішшю «синтетичних наночастинок», лякає Стахів.

StopFake укотре вже мусить спростовувати маячню про примусові щеплення. Відео Стахіва хибно інтерпретує заклик британського прем’єр-міністра Бориса Джонсона допомогти менш розвиненим і багатим країнам розширити програму боротьби з коронавірусом. Про жодні примусові щеплення не йдеться, а мільярд доз вакцин — це не так і багато: цього вистачило б менш ніж на десять відсотків землян, враховуючи, що потрібно робити по два уколи кожному.

Інший популярний антивакцинатор — Сергій Гула — розповів, що у Швеції після щеплення шість тисяч людей заразились коронавірусною хворобою, й тепер у країні паніка. VoxUkraine розвінчує цю маніпуляцію: заразилося 0,2% вакцинованих двома дозами вакцини. Ми ж пам’ятаємо, що жодна вакцина не дає стовідсоткової гарантії. 

Чергова порція науково-фантастичних фейків про вміст вакцин: виявляється, в них є мікросхеми, за допомогою яких можна передавати інформацію на відстані через Bluetooth. Фактчекери проєкту «По той бік новин» не знайшли у вакцині AstraZeneca ані транзисторів, ані мікросхем. Відео ж, у якому чоловік підносить до екрану телефона і телевізора руку, в яку його нібито вкололи вакциною, і ґаджети з’єднуються з ним по блютусу — інсценування. Нагадаємо, що чипуватись таки можна, але не через вакцину від коронавірусу.

Черговий раз почали поширюватись фейки про загрозу вакцини для вагітних. Мовляв, в Ізраїлі після того, як щепленнями охопили більшість населення, зареєстровано на 483% більше викиднів, ніж зазвичай. На підтвердження цьому користувачі соцмереж розміщують скриншот матеріалу івритом із фотографією заплаканої жінки, але гіперпосилання на джерело не дають. StopFake все ж знайшов джерело цього скриншота: матеріал ізраїльської організації з перевірки фактів The Whistle, в якому спростовують твердження щодо почастішання викиднів як недостовірне.

Випадок із данським футболістом, який знепритомнів на полі під час матчу в межах чемпіонату Європи з футболу, обговорювали всі. І цю ситуацію також спробували пов’язати з наслідками вакцинації від коронавірусу. «Як повідомляють у нього стався серцевий напад. Його начебто відкачали. Чи буде грати далі? Мабуть ні. Чи буде здоровий? Надії мало. PS. Данія до речі програла. Думаю, багато футболістів збірної задумалися про своє майбутнє, адже вони всі відвакциновані були перед ЧЄ2021», — пишуть у соцмережах. Однак насправді, як з’ясував StopFake, Крістіан Еріксен щеплення від коронавірусної хвороби не отримував.

Давно ми не чули фейків про шкоду масок. Аж раптом у соцмережах почали поширювати інформацію, що в американському штаті Техас за носіння маски штрафують на тисячу доларів. Нічого собі! Але це фейк, пояснює StopFake. Губернатор штату Техас видав постанову, яка заороняє місцевим органам влади вимагати від людей носити захисні маски. Винятки — державні лікарні, в’язниці та державні школи. І саме за такі вимоги штрафуватимуть місцеві органи влади. До речі, в Техасі вакцинували вже майже все населення, а два щеплення отримали понад 40% мешканців штату. Тож вони справді можуть собі дозволити зняти маски.

За півтора року пандемії досі знаходяться люди, готові заперечувати її існування. В соцмережах поширюють повідомлення з твердженням, що наслідки коронавірусної хвороби перебільшені, адже, мовляв, замість людей ховають ящики з-під бананів. StopFake знайшов першоджерело фото і з’ясував, що це захід до річниці смерті іранського генерала Касема Сулеймані, який загинув у січні 2020 року. З коронавірусною хворобою він не має нічого спільного. Ящики на фото — просто підставки, їх ніхто не збирається ховати.

І вже не вперше рекламний ролик, що пропагує щеплення, став приводом для творців фейків стверджувати, що щеплення — постановка. Мовляв, в Австралії опублікували оголошення про пошук акторів для зйомки імітації процесу вакцинації. VoxUkraine називає це маніпуляцією. Робити акторам під час зйомок справжні щеплення неможливо хоча б тому, що, як правило, кліпмейкери знімають багато дублів.

Фото: err.ee

ms.detector.media