ms.detector.media
17.06.2021 23:33
Цифрова держава. Верховна Рада ухвалила в першому читанні закон про режим «без паперів»
Цифрова держава. Верховна Рада ухвалила в першому читанні закон про режим «без паперів»
До 2024 року Мінцифри планує оцифрувати 100% послуг.

17 червня Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроєкт №5495 про paperless, повідомляє сайт Міністерства цифрової трансформації України. 263 депутати проголосували «за».

Закон передбачає перехід усіх державних документів «на цифру». Це позбавить українців необхідності подавати паперові версії документів, які вже є у національних електронних інформаційних ресурсах. Інформацію, яка потрібна державі про громадян, можна буде згенерувати на порталі чи в застосунку «Дія».

Також з’явиться поняття «електронна публічна послуга» та правила надання таких послуг. За однією заявою можна буде отримати кілька е-послуг, які надаватимуться автоматично.

«Завдяки закону Paperless ми прискорюємо цифровізацію України і перетворення країни на цифрову державу, яка насамперед опікується інтересами людей. Україна вже стала державою з першими у світі офіційними електронними паспортами та найшвидшою реєстрацією бізнесу. Далі ми поступово плануємо перенесення всіх державних процесів в екосистему "Дії". Отримати будь-яку довідку, підписати або згенерувати документи, скористатися держпослугами можна буде онлайн у "Дії"», – зазначив віцепрем'єр-міністр та міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Повністю перевести всі державні послуги в онлайн планується до 2024 року. А вже з 23 серпня цього року цифровий паспорт у «Дії» прийматимуть в усіх установах України.

За словами президента Володимира Зеленського, з 24 серпня 2021-го українські органи державної влади перейдуть у paperless-режим — тобто послуги надаватимуться за допомогою цифрових інструментів, і від громадян не зможуть вимагати паперових довідок.

Фото: застосунок «Дія»

ms.detector.media