ms.detector.media
Олександра Горчинська
17.06.2021 10:47
Як джинси з дірками, шкарпетки та фотокамери посварили міленіалів та зумерів
Як джинси з дірками, шкарпетки та фотокамери посварили міленіалів та зумерів
Два покоління, які мають протилежні інтереси та погляди на життя, сперечаються про смаки в соціальних мережах.

Міленіали, або ж покоління Y — це загальновживана назва для людей, народжених приблизно у 1981–1996 роках. Вони зустріли нове тисячоліття дітьми або юнаками та дорослішали в епоху, коли стрімко розвивалися цифрові технології. Вони пам’ятають як інтернет по картках та dial-up, так і перший вайфай. Онлайн-спілкування починали з чатів та листування в ICQ, а тепер активно користуються фейсбуком та інстаграмом.

На пострадянському просторі покоління Y застало кінець радянської епохи — їхнє дитинство припало на період перебудови та становлення нових незалежних держав. Тож міленіали, які жили чи живуть в Україні, пам’ятають 90-ті з їхньою модою, культурою, музикою та стилем життя.

Натомість покоління Z, також відоме як зумери — народжені з кінця 1990-х і до 2010-х. Це перше по-справжньому цифрове покоління: воно виросло за комп’ютером/смартфоном і не знає, яким було життя до появи інтернету та соціальних мереж.

За теорією поколінь, авторами якої є американські дослідники Ніл Гоув та Вільям Штраус, наступне після Z покоління матиме назву Альфа; це теперішні діти, про яких іще важко щось сказати як про покоління.

Покоління Z та міленіали зустрілися в соціальних мережах. І з подивом усвідомили, наскільки вони різні. Різні як у поглядах на життя, так і в смаках та вподобаннях — від одягу до напоїв і страв. Представники двох поколінь змагаються у вправності та оригінальності в тіктоку та твітері, озвучують свої аргументи та висміюють одне одного. Поспостерігати за цими батлами або навіть долучитися до них можна за хештегом #millenialsvsgenz та іншими схожими хештегами.

Мода та зачіски

Зумери називають міленіалів застарими для тіктоку — мовляв, це мережа для юних. Свого часу й міленіали, опановуючи соціальні мережі, вважали себе занадто молодими для мереж на кшталт «Однокласників», де сиділи їхні батьки.

Предметом суперечки може стати що завгодно, наприклад, стиль одягу чи зачіски. А сперечаються так гаряче, наче йдеться про релігію чи політику. Ось, наприклад, джинси, про які сперечаються під хештеґом #skinnejeans.

 

Зумери вважають вузькі джинси скінні категорично немодними й висміюють їх у своїх відео, глузуючи з «динозаврів»-міленіалів. Самі ж віддають перевагу широким джинсам вільного крою — джоґґерам. І обов’язково без дірок. Міленіали ж захищають вузькі джинси як модний і зручний одяг.

@amandanuks

It’s rough out in these parts #cancelculture #skinnyjeans #genzvsmillenial #dramaticskit #thedrama

♬ Intense Music(850540) - Pavel

 

Широкі джинси вільного крою тепер називають mom-jeans, адже вони були модними у дев’яності. Щоправда, тоді вони не вважалися чимось суперсексуальним і звабливим. Навпаки, тоді в Америці вважали, що широкі джинси пасують жінкам із параметрами, далекими від класичних «модельних».

Так само немодними зумери оголосили футболки з дотепними написами. Замість цього зумери носять однотонні речі. А замість «невидимих» шкарпеток під кросівки, кеди або мокасини обирають високі шкарпетки. Зумери навіть одягають шкарпетки під сандалії та шльопанці, що за попередніх поколінь вважалося жахливим моветоном.

Наклали вето зумери й на зачіски з боковим проділом. Для цього також існують свої хештеги — #centerpart та #MiddlePartChallenge.

 

Є відео, де зумери жартома намагаються одягатись як міленіали — наприклад, ця дівчина міряє вузькі джинси, кардиган і черевики.

Емодзі для «старих»

Міленіали — напевно, останнє покоління, привчене писати від руки, а також формулювати думки за допомогою слів і розділових знаків, а не картинок-емодзі. Культура використання смайликів формувалася саме за часів, коли соцмережі опановували міленіали. Зумери розширили жанр емодзі: вони використовують набори картинок на будь-який смак та роблять власні — стікерпаки.

Втім зумери оголосили деякі смайли ретроградськими. Наприклад, смайлик Tears of Joy, який водночас плаче і сміється — ????. Міленіали доводять, що він має право на життя, бо допомагає висловити емоцію, яку не опишеш словами.

@lindseygurk

And that’s on being a passive aggressive millennial. ???? (But i do love you Gen Z) #millennial #millennialmom #???? #momsoftiktok #fyp #skinnyjeans

♬ original sound - Matt Randone

Протести зумерів поки безрезультатні. Згідно зі статистикою сервісу EmojiTracker, Tears of Joy залишається одним із найвживаніших смайлів у твітері.

 

Підкажіть, котра година?

Ще один цікавий тренд культури зумерів — власне розуміння часу. Чимало з них не розуміють циферблат і не можуть визначити часу за розташуванням стрілок. Вони звикли сприймати час у форматі цифр: 00:00. «Аналогові годинники вилучать із залів для іспитів та замінять на цифрові, оскільки підлітки не можуть визначити час, стверджують педагоги», — повідомило видання DailyMail. Російські зумери у твітері підтверджують це й додають, що не розуміють, що таке «за п’ятнадцять восьма» чи «чверть по десятій».

Чимало свідчень зумерів на цю тему зібрав і український блогер Ігор Бігдан.

У повідомленнях із хештегом #millenialsvsgenz міленіали намагаються підловити зумерів на незнанні речей, які були звичними для їхнього покоління. Наприклад, просять зробити жест, ніби когось фоторафуєш. Міленіали та їхні попередники з покоління Х роблять жест, наче тримають у руках горизонтальну камеру — фотоапарат — і натискають кнопку згори. Натомість зумери показують, що тримають смартфон вертикально й натискають на кнопку на екрані.

 

@riham.z.hamdan

Did not see the last one coming ???? #wth #lmao #funny #millenialsvsgenz #boomersvsmillennials #toofunny #picture #camera #snap #fyp #foryou #foryoupage

♬ follow tj_yeslad - TJ

 

Ще один поширений експеримент — прохання до зумерів пояснити «олдскульні» предмети, поширені в дев’яності або двотисячні, наприклад, тетріс, пейджер або тамагочі.

А ось як по-різному розв’язують два покоління проблему розбитого серця:

 

@anotherworkingmom

It’s the bad bitch for me! #seltzersquad #millennialalcoholic #genzvsmillenial #ItWasntMe #DoritosFlatLife #whiteclaw #millennial #genz #fyp #nolaw

♬ original sound - Anna Banana

 

Якщо зумери й міленіали ще трохи посперечаються, то до їхньої суперечки долучиться покоління Альфа, для яких обидва старші покоління будуть динозаврами з кумедною звичкою носити занадто широкі чи занадто вузькі штани.

ms.detector.media