ms.detector.media
MediaSapiens
11.06.2021 17:08
«Героям слава!»: У соцмережах ширяться флешмоби на підтримку форми української збірної з футболу
«Героям слава!»: У соцмережах ширяться флешмоби на підтримку форми української збірної з футболу
Користувачі змінюють обкладинки власних сторінок та додають рамки до аватарок у Facebook, а також залишають тисячі коментарів на сторінці УЄФА та на Google-картах на знак підтримки гасел з нової форми української команди.

9 червня виконавчий комітет Української асоціації футболу затвердив офіційний футбольний статус гасел «Слава Україні!» і «Героям слава!». Також футбольним символом було затверджено карту України з тризубом у центрі. Про це повідомив у Facebook очільник УАФ Андрій Павелко. Тобто ці гасла і символи можуть використовуватися на всіх офіційних заходах УАФ, заходах за участю представників УАФ на міжнародній арені і в матчах національної збірної.

Таким чином комітет відреагував на вимогу Спілки європейських футбольних асоціацій (УЄФА) прибрати напис «Героям слава!» з форми української збірної на Євро-2020.

Раніше УЄФА затвердила форму і не мала до неї претензій, а нова вимога з'явилася після невдоволення Росії, що на футболках гравців є карта з окупованими Кримом та окремими територіями Донбасу в складі України. Гасла «Слава Україні!» і «Героям слава!» російську владу також обурили. У МЗС РФ та Держдумі закликали заборонити українцям грати в такій формі. Зазначимо, що російська компанія «Газпром» є спонсором Чемпіонату Європи з футболу та Ліги Чемпіонів  – обидва турніри проводить УЄФА.

Після цього спілка заявила, що гасло «Героям слава!» є політичним і його треба прибрати. Цікаво, що напис розташовано на внутрішній стороні комірця, і його не видно, коли футболка одягнута на гравця. Водночас всі інші символи, якими була невдоволена РФ і які буде видно під час гри, залишаться на місці.

Усі ці події викликали резонанс та своєрідний флешмоб в українському сегмені Facebook. Чимало користувачів змінили обкладинки своїх сторінок, розмістивши фото комірця футболки національної збірної з гаслом «Героям слава!». Також вони додають відповідну рамку до своїх аватарок.

Євген Кузьменко, журналіст «Цензор.Нет»

Тетяна Лебедєва, почесна голова Національної асоціації медіа, членкиня Комісії з журналістської етики

Андрій Кухта, громадський активіст

Ірен Роздобудько, письменниця

Інна Долженкова, оглядачка «Детектор медіа»

Ксенія Бикова, волонтерка ООС

Артем Полежака, письменник

Ярослав Підгора-Гвяздовський, журналіст, експерт Українського культурного фонду та Держкіно

Євген Нищук, громадський і політичний діяч, актор, ексміністр культури України

Ілона Довгань, ведуча «Радіо НВ»

Ігор Розкладай, експерт із медійного права, заступник директора ЦЕДЕМ

Дмитро Бондаренко, генеральний директор Групи Компаній «Ліга», СЕО Ligamedia

Олексій Харченко, член Наглядової Ради НСТУ

Євген Магда, політолог, історик, журналіст, директор Інституту світової політики

Свій варіант дизайну футболок для української збірної із гаслом «Смерть ворогам!» запропонував дизайнер «Агентів змін» Ігор Скляревський. Його ідею підхопила сторінка Театру на Подолі.

Творча студія Kolegi Studio запропонувала додати на футболки дещо розширену карту України – із територією російської Кубані.

Пропонують користувачі також інші варіанти гасел на футболках. Наприклад, сторінка «Діджиталізація в UA» опублікувала такий:

У футболках української збірної сфотографувалися працівники Посольства США в Україні.

Також вдягнули форму української команди у Посольстві Великої Британії.

На сторінці УЄФА у Facebook українські користувачі залишають під дописами тисячі коментарів, накшталт: «Glory to Ukraine!», «Glory to the Heroes!», «Слава Україні», «Героям слава».

У Google-картах – також український флешмоб. Користувачі не тільки пишуть гасла під міткою УЄФА, а й ставлять цьому місцю одиниці в рейтингу.

Якою буде реакція УЄФА на дії УАФ та визнання цих гасел футбольними – наразі невідомо. Прес-аташе збірної України з футболу Олександр Глівінський під час брифінгу в українському медіацентрі в Бухаресті 11 червня заявив, що збірна буде виступати саме в тій формі, яка була презентована.

«Ця форма була затверджена УЄФА, і зараз президент Асоціації футболу України знаходиться в Римі і спілкується з цього приводу з представниками УЄФА. І так, ми збираємося грати в цій формі. Наша форма затверджена», – сказав він, попросивши більше не задавати питань на цю тему.

Більше про гасло «Слава Україні!» та його історію можно прочитати в матеріалі «Історичної правди».

Заглавне фото: twitter.com/interpolusa

ms.detector.media