ms.detector.media
MediaSapiens
09.06.2021 14:48
Google дозволить конкурентам безкоштовно розміщувати пошуковики на пристроях Android у Європі
Google дозволить конкурентам безкоштовно розміщувати пошуковики на пристроях Android у Європі
Під тиском антимонопольних органів та накладених штрафів компанія пішла на поступки.

Компанія Google дозволить конкурентам безкоштовно розміщувати пошукові системи на пристроях Android у Європі. Про це пише Reuters.

З вересня 2021 року користувачі з Євросоюзу бачитимуть у верхній частині екрану у випадковому порядку пʼять найпопулярніших пошукових систем у їхній країні, включаючи Google. Ще до семи варіантів пошуковиків будуть відображатися знизу екрану.

Раніше компанія дозволяла відображати на екранах Android тільки чотирьох конкурентів – але не безкоштовно. Їх обирали на спеціальних аукціонах – окремо в кожній країні ЄС. Власники пошуковиків неодноразово скаржилися на це, а деякі і тепер залишаються невдоволеними. Наприклад, DuckDuckGo очікує від Google подальших кроків. Зокрема, щоб нові правила діяли по всьому світу. 

Google вирішила змінити свій підхід після штрафу у €4,24 млрд ($7,18 млрд) у 2018 році від антимонопольного регулятора ЄС. Компанію звинуватили у недоброчесній конкуренції, тому що вона змушувала виробників смартфонів попередньо встановлювати на Android сервіси Google, зокрема браузер Chrome. Наразі Android встановлено на 4/5 смартфонів у світі.

У 2021 році Франція оштрафувала Google на €220 млн ($267 млн) за зловживання владою на ринку в галузі інтернет-реклами.

Італійський регулятор конкуренції оштрафував Google на €102 млн ($123 млн) за виключення програми електронної мобільності, розробленої Enel, із операційної системи Android.

У 2020 році Туреччина оштрафувала Google на 196,7 млн лір ($26 млн) після того, як вирішила, що компанія зловживає своїм домінуванням на ринку.

Фото: narazi.media

ms.detector.media