ms.detector.media
MediaSapiens
04.06.2021 15:59
ЗМІ: Білий дім розглядає можливість наступальних кібероперацій проти російських хакерів
ЗМІ: Білий дім розглядає можливість наступальних кібероперацій проти російських хакерів
Конкретні заплановані або поточні операції офіційно не коментують.

Адміністрація президента США Джо Байдена вважає напади хакерів на американські компанії та об'єкти інфраструктури загрозою національній безпеці, а тому розглядає можливість здійснити наступальні кібероперації проти хакерів, які знаходяться в Росії. Про це пише NBC News із посиланням на власні джерела.

У юридичних колах такі плани викликають суперечки, оскільки американський кібернаступ проти РФ може викликати помсту. Але чиновники заявляють, що злочинні атаки з-за кордону, які раніше були просто неприємністю, стали основним джерелом економічної шкоди, як-то перебої з поставками бензину та м'яса в останні тижні.

Оскільки атаки, подібні до тих, що вразили Colonial Pipeline та JBS, не здійснюються безпосередньо урядом РФ, вони роками трактувались як суто кримінальні справи, і ФБР розслідувало їх з метою притягнення хакерів до відповідальності. Однак зробити це вдавалося рідко, оскільки більшість хакерів проживають у Росії та інших місцях, недоступних для правоохоронних органів США. РФ не заважає хакерам працювати, поки вони атакують Захід, заявляють американські чиновники.

Про серйозність намірів Білого дому стосовно Росії говорить і те, як швидко Адміністрація Байдена звинувачувала саме російських хакерів в останніх гучних кібернападах.

«Хоча ми не будемо коментувати конкретні заплановані або поточні операції, ми надаємо варіанти президенту через Міністерство оборони», – заявив речник Кіберкомандування США.

Агентство національної безпеки почало слідкувати за іноземними хакерськими групами ще влітку 2019 року, коли значно зросла кількість кібератак на лікарні та органи місцевої влади в США. Чиновники вважають, що збір розвідданих допоможе США нацелитися на певні угрупування, якщо президент накаже «нанести удар».

Раніше Держсекретар США закликав Росію боротись із кіберзлочинами, а не приховувати хакерів.

Нагадаємо, бразильська компанія JBS повідомила про кібератаку на її комп'ютерні мережі, до цього вважають причетними російських хакерів. Компанія постачає чверть обсягів яловичини в США, має понад 150 м'ясопереробних заводів в 15 країнах. Більшість підприємств через кібератаки призупинили діяльність, але вже за кілька днів відновили її.

Фото: istockphoto.com

ms.detector.media