ms.detector.media
MediaSapiens
04.06.2021 16:34
«Розстрільні списки»: як медійники відреагували у соцмережах на законопроєкт про олігархів
«Розстрільні списки»: як медійники відреагували у соцмережах на законопроєкт про олігархів
Президентський законопроєкт про олігархів та боротьбу з їхнім впливом був гучно анонсований – але його оприлюднений текст медійників не вразив. Хтось звинувачує Зеленського в атаці на Порошенка, хтось вважає, що найбільш впливових олігархів він не зачепить, а хтось і взагалі дивується, навіщо документ у наявній редакції потрібен.

2 червня президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про олігархів як невідкладний. Пізніше текст документу оприлюднили на сайті парламенту.

Документ передбачає визначення термінів «олігарх», «бенефіціар», «ЗМІ» та «електронний засіб масової інформації», «контролер» і «пов'язана особа», а також передбачає створення «Реєстру олігархів». Також у проєкті закону розшифровується, що мається на увазі під участю олігарха в політичному житті, значним впливом на економіку та ЗМІ.

Рішення про включення особи до «Реєстру олігархів» прийматиме РНБО. 

На думку ЗМІ, у випадку ухвалення закону про олігархів Україну може чекати «великий перерозподіл медіа».

MediaSapiens зібрав найцікавіші реакції медійників у Facebook на текст законопроєкту.

Михайло Ткач, журналіст-розслідувач програми «Схеми» («Радіо Свобода»)

Оксана Романюк, виконавча директорка Інституту масової інформації

Сергій Щербина, головний редактор «РБК-Україна»

Олексій Панич, доктор філософських наук, медіаексперт

Юрій Бірюков, волонтер, блогер, член президії Центральної ради партії «ЄС»

Тетяна Ніколаєнко, журналістка «Цензор.Нет»

Світлана Крюкова, перша заступниця головного редактора видання «Страна.ua»

Віталій Портников, телеведучий, журналіст Espreso.tv

Богдан Буткевич, журналіст, влогер «Цензор.Нет»

Марина Данилюк-Ярмолаєва, журналістка, влогерка «Цензор.Нет»

Олексій Мустафін, історик, медіаменеджер 

Леонід Швец, політичний оглядач, колумніст

Марк Савчук, голова Ради громадського контролю НАБУ, ГО «Демократична сокира»

Максим Дворовий, юрист «Лабораторії цифрової безпеки»

Зазначимо, що на публікацію тексту законопроєкту вже є реакції кількох власників великих ЗМІ.

Зокрема, партія «Європейська солідарність» вважає, що законопроєкт спрямований виключно проти її лідера Петра Порошенка і «жодних справжніх олігархів не обмежує». Порошенко, як відомо, володіє Прямим каналом та 5 каналом.

Власник «1+1» Ігор Коломойський заявив, що «морально готовий потрапити до реєстру олігархів», але не хотілося б опинитись у цьому списку одному. 

Речниця Ріната Ахметова («Медіа Група Україна») у коментарі ЗМІ заявила, що бізнесмен є не олігархом, а «найбільшим інвестором» в економіку країни, а його медіа «придбані законним шляхом і працюють прозоро».

Нагадаємо, 15 квітня президент Зеленський виступив з ініціативою розробки законопроєкту щодо олігархів з метою обмеження їхнього впливу на політику й ухвалення законів в Україні. За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, до олігархів в України можна віднести 13 осіб, прізвища яких він відмовився назвати.

В колонці для сайту «Фокус» Зеленський висловив думку, що в країні зменшилась кількість олігархів, бо з відповідного списку вибув лідер «ОПЗЖ», нардеп Віктор Медведчук.

20 травня під час великої пресконференції Зеленський повідомив, що готується спеціальний законопроєкт, який має на меті послаблення впливу олігархів на медіа.

Ще до появи законопроєкту на сайті Ради його текст опинився у розпорядженні редакції ZN.UA. Після аналізу його основних положень видання зробило висновок, що «наступним кроком після ухвалення його законопроєкту має стати великий розпродаж українських медіа», які належать «олігархам».

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявляв, що трактування редакцією ZN.UA змісту законопроєкту є «фантазіями», його остаточний варіант може змінитися після всіх етапів законодавчої роботи.

ms.detector.media