ms.detector.media
MediaSapiens
03.06.2021 09:37
ФБР: До атаки на найбільшого в світі постачальника м'яса причетні російські хакери і система REvil
ФБР: До атаки на найбільшого в світі постачальника м'яса причетні російські хакери і система REvil
За два роки вони здійснили щонайменше 237 кібератак.

Федеральне бюро розслідувань США заявило, то кібератаку на найбільшого в світі постачальника м'яса – бразильську компанію JBS – ймовірно вчинили російські хакери, які скористалися програмою-вимагачем REvil (вона ж відома під назвою Sodinokibi).

За словами експертів в сфері кібербезпеки, пише Bloomberg, розробники REvil в основному спілкуються російською, а також не здійснюють кібератаки в російськомовних країнах. За два роки вони здійснили щонайменше 237 кібератак. Їхня розробка – програма-вимагач, яка блокує зламані комп'ютери, а для розблокування жертві доводиться платити викуп. В іншому випадку дані з комп'ютерів загрожують викласти в інтернет.

Раніше бразильська компанія JBS повідомила про кібератаку на її комп'ютерні мережі. Вона постачає чверть обсягів яловичини в США, має понад 150 м'ясопереробних заводів в 15 країнах. Більшість підприємств через кібератаки призупинили діяльність, але вже 2 червня – відновили. Чи було сплачено викуп – невідомо.

Раніше в травні від подібної кібератаки постраждала компанія-оператор одного з найбільших паливних трубопроводів США Colonial Pipeline. Уряд США 9 травня оголосив надзвичайний стан через цей інцидент.

13 травня з'явилася суперечлива інформація про те, що компанія Colonial Pipeline не збиралася платити викуп, хоча якимось чином почала відновлення систем. За даними ЗМІ, таки було сплачено $5 млн викупу. Пізніше компанія підтвердила, що заплатила $4,4 млн викупу.

Через кібератаки близько 60% заправних станцій в штаті Атланта тимчасово залишилися без бензину, 65% – в Північній Кароліні і 43% – в Джорджії і Південній Кароліні. Це, відповідно, викликало паніку серед покупців і зліт цін на паливо.

Хакерська група DarkSide, яку звинувачують у кібератаці на Colonial Pipeline, протягом своєї діяльності отримала від низки компаній-жертв близько $90 млн у біткоїнах в якості викупу.

Фото: fleischwirtschaft.de

ms.detector.media