ms.detector.media
Марина Довженко
31.05.2021 12:01
Доктор Смерть номер два. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 17–23 травня 2021 року
Доктор Смерть номер два. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 17–23 травня 2021 року
COVID задом наперед, 5G-вежа на купюрі в 20 фунтів, нові проблеми з калькулятором і вигадана небезпека для підлітків.

Що нового за 17–23 травня 2021 року:

Мрії завжди збуваються (або ні)

Головною подією, що стосувалася — хоч і непрямо — коронавірусної епідемії, цього тижня була відставка Максима Степанова, а також призначення на його місце Віктора Ляшка. Саме про це передусім дискутували в токшоу.

В ефірі «Свободи слова» на ICTV, що вийшла в ефір ще до відставки Степанова, представники партії «Голос» вимагали від Кабінету Міністрів звіту про боротьбу проти коронавірусної епідемії, а представники «Європейської солідарності» говорили, що партія приховує реальну статистику. Голова Верховної Ради Дмитро Разумков захищав президента від критики, називаючи відповідальність за боротьбу проти епідемії колективною.

Шоу «Свобода слова Савіка Шустера» на каналі «Україна» вийшло в ефір уже після відставки Степанова, тому там про нього говорили в минулого часу. Захищала Степанова інфекціоністка Ольга Голубовська, яка розповідала, як колишній міністр добре давав раду медичній галузі під час епідемії і як його підтримують лікарі. Справді, були навіть акції медиків на підтримку Степанова, хоча повністю виключити варіант адмінресурсу тут важко. В усякому разі, серед політиків таких переконаних прибічників уже колишнього міністра катма.

Значно менш конструктивно було в ефірі токшоу «Пульс» на Першому незалежному. Колишня регіоналка Олена Бондаренко тут назвала новопризначеного міністра Віктора Ляшка «Доктор Смерть номер два» і «ренесансом Супрун», а самого Степанова охарактеризувала як менше зло.

Народний депутат від «Опозиційної платформи — За життя» Ренат Кузьмін нагадав про горезвісні «таємні біолабораторії»: мовляв, в Україні «уничтожили санитарно-эпидемиологическую службу. И вместо нее создали секретные лаборатории, в которых работают иностранные специалисты, представители американского военного ведомства». Ці лабораторії — старий російський фейк, якому Медведчук і компанія дали нове життя. За їхньою версією, саме в цих американських лабораторіях і створили коронавірус, щоб заразити світ. Більше про нездорові прояви в політичних токшоу читайте в огляді Олександра Круміна.

У щоденних новинах також говорили про зміну міністра охорони здоров’я. На ICTV наголосили, що саме Максим Степанов відповідальний за низькі темпи вакцинації, втім додали, що він відкидає звинувачення і стверджує: проти нього ведуть «нечесну гру». В новинах «України» цитували фейсбук-допис Степанова, де він розповів, як узяв на себе відповідальність, боровся за високі зарплати для медиків та розвиток охорони здоров’я в Україні. СТБ і «1+1» повідомили, що Степанов не хоче йти у відставку та називає те, що відбувається, «підкилимними іграми». А 5 канал і ICTV нагадали, що опозиція вже пів року збирає підписи за відставку Степанова, а монобільшість тільки зараз визнала, що міністр провалив вакцинацію. «Інтер», СТБ і Суспільне висвітлили акцію під Верховною Радою, куди принесли 470 лампадок і чорних стрічок — символ 47 тисяч жертв коронавірусу в Україні.

Розповідали й про саме голосування за відставку. На ICTV цей процес назвали розмовою сліпого з глухим. На «Україні» повідомили про «найвищий пік накалу», на «Інтері» — що відставка Степанова була «найбільш інтригуючою». 5 канал приділив окрему увагу протистоянню міністра і депутатки «Голос» Ольги Стефанишиної. «Ольга Стефанишина прийшла у білій футболці, на якій було написано "Мої мрії завжди збуваються". І саме вона закидає йому, що має бути не лише політична відповідальність, але й кримінальна», — йдеться в матеріалі.

Жодної інтриги щодо наступного міністра в новинах не було. Всі називали лише одну людину — Віктора Ляшка. І хоча в новинах згадували,  що й до Ляшка як заступника міністра були претензії, його обрання несподіванкою ні для якого не стало. «Інтер», 5 канал і «1+1» повідомили, що на засіданні, яке передувало голосуванню, Ляшко пообіцяв за сто днів вакцинувати п’ять мільйонів українців.

Про перебіг вакцинації говорять уже менше — зокрема Суспільне та «Інтер» повідомили, що людям, які стали в чергу за допомогою додатку «Дія», почали робити щеплення. 

Злий дух і 20 фунтів

Можливо, новин про вакцинацію й поменшало, але ось фейків — точно ні. Вакцинація тут у тренді вже багато місяців.

Наприклад, є версія, що вакцина викликає залежність і присипляє імунітет. Уявити залежність від вакцини в принципі цікаво — знов-таки, підпільні лабораторії, пушери, закладки… Але «По той бік новин» заспокоює: це просто дурниця, адже залежності вакцина викликати не може, а з імунітетом робить щось геть протилежне.

StopFake розвінчує іншу побрехеньку із соцмереж: що ефективність вакцин проти коронавірусу — на рівні 1 %. «Доказом» є стаття в міжнародному медичному журналі The Lancet. Насправді в тексті йдеться про абсолютне й відносне зниження ризику: відносне — на рівні 67–94 %, абсолютне — близько 1 %. Замість з’ясувати, що значать ці цифри, фейкотворці взяли меншу з них і видали її за показник ефективності.

Ще одна історія зі сфери псевдонауки: мовляв, до вакцини притягується магніт, а отже в ній є метали або навіть чипи. VoxUkraine це спростовує, а відео, яке це нібито підтверджує, називає маніпулятивним. Немає доказів, що жінка на відео вакцинована, а предмет, який вона прикладає до руки, — магніт. До того ж, якби до руки справді притягувався магніт, можна було б радше запідозрити сталевий штир у кістці, а не кілька кубиків рідини. Чипи, до речі, теж анітрохи не схожі на цвяхи чи гайки, які притягує магніт.

 

Є фейк і про небезпеку вакцини проти коронавірусу для підлітків 12–15 років, у яких відбувається статеве дозрівання. Його поширює антивакцинатор Сергій Гула, якого ми вже не раз ловили на поширенні фейків про коронавірус. StopFake не знайшов підтверджень цим побоюванням, до того ж ані в Україні, ані будь-де у світі підлітків масово не вакцинують, є лише окремі випробування в цьому напрямку.

Творці фейків шукають доказів неефективності вакцини й за межами України. Наприклад, потрактували спалах коронавірусної епідемії в Індії як свідчення того, що вакцина не діє, адже саме в цій країні, мовляв, виробляють найбільше вакцин. «По той бік новин» пояснює, що ні: по-перше, вакцинація в цій мільярдній країні йде занадто повільно, по-друге, мутований вірус поширюється швидше, та й люди в Індії зарано розслабились і почали ігнорувати обмеження.

Чергова цифра, яка вражає: 3300 вакцинованих в Америці померли — отже від вакцин помирають! VoxUkraine пояснює, що це маніпуляція. Ці дані походять із ресурсу, куди може додавати інформацію кожен охочий, а антивакцинатори користуються цими неперевіреними цифрами, як їм завгодно. До того ж кількість вакцинованих, які померли, не свідчить взагалі ні про що. Люди, на жаль, смертні, й кожна людина колись помре. Інше питання — чи вплине на це вакцинація. Поки що статистика свідчить, що вакцинація знижує шанси померти передчасно.

У неефективності вакцинації мають переконати й імена знаменитостей, які виступають проти щеплень. Наприклад, Майк Тайсон нібито назвав пандемію «пландемією» й висловився проти вакцинації. StopFake з’ясував, що картинка — фальшивка й ніяких антивакцинаторських заяв Тайсон не робив.

 

Наступний різновид фейків — про жорстоку державну машину, яка використовує коронавірусну епідемію як привід для закручування гайок. Наприклад, що Нью Йорк «створює концентраційні табори для громадян, класифікованих як загроза здоров’ю». За повідомленням, яке розбирає StopFake, пацієнтів із коронавірусом будуть «затримувати» та ув’язнювати без рішення суду, як і людей, яким не робили щеплення. Останніх звільнятимуть тільки після вакцинації. Законопроєкт A416, про який ідеться в повідомленні, існує, але він уже шість років на розгляді у профільному комітеті. Про вакцинацію в ньому не йдеться.

Про примусову вакцинацію в Новій Зеландії йдеться в іншій серії повідомлень. Мовляв, за відмову робити щеплення в острівній країні штрафують на чотири тисячі новозеландських доларів або ув’язнюють. VoxUkraine доводить: це неправда. У Новій Зеландії є певні обмеження — наприклад, до роботи у прикордонній службі та карантинних зонах допускають лише тих, хто отримав бодай одну дозу вакцини. Але про жодні штрафи й тюрми не йдеться.

Апокаліптичні фейки — наші улюблені. Наприклад, що 70 % людей, які вже отримали дві дози вакцини, мають загинути від коронавірусної хвороби. VoxUkraine розібрався й пояснює: це моделювання розвитку подій після того, як 90 % британців вакцинують і карантинні обмеження скасують. За прогнозом науковців, імовірно, після цього пацієнтів із важкою формою коронавірусної хвороби побільшає, й помиратимуть також більше (зауважте: більше в порівнянні із ситуацією, коли карантинні обмеження не скасовують). І ось 70 % смертей у цьому випадку припадатимуть на вакцинованих. Це логічно, адже, по-перше, вакцина не має стовідсоткової ефективності, по-друге, вакцинують дорослих, а діти й підлітки переносять хворобу легше. Інакше кажучи, інтерпретатори інтерпретували, інтерпретували й усе перекрутили.

Вражають креативністю й фейкотворці-філологи. Вони кажуть, що «ковід» значить «одержимість злим духом». Якщо перевернути слово COVID, то виходить слово DIVOC, яке співзвучне івритському слову «דיבוק», що нібито значить «одержимий». Цей алгоритм, як розповідає VoxUkraine, був вигаданий румунським автором Богданом Герцогом, який любив крутити слова туди-сюди і звіряти з івритом. Слово «дівок» тільки віддалено схоже на «діббук», яке означає безтілесний дух. З таким рівнем притягнення за вуха співзвучності з івритом можна знайти в кожному слові, хоч з якого боку його читай.

Ще трошечки конспірології: вся правда про коронавірус зашифрована на банкноті у 20 фунтів. Мовляв, знаки на купюрі означають маску, кисневу трубку, коронавірус та 2020 рік. А можливо, й 5G-вежа! (Насправді це маяк.) VoxUkraine розібрав цей фейк, але це той випадок, коли нема чого спростовувати — якщо люди вірять у таке, вони бачитимуть символічний коронавірус навіть у малому гербі України.

Ще радять боятися мух — адже вони, подейкують, можуть переносити коронавірус! І ви не повірите: це правда, вони можуть. Але науковці, на яких посилається StopFake, радять не панікувати, якщо на вас сіла муха. По-перше, «можуть» не значить «переносять», по-друге, муха, навіть якщо дуже постарається, не передасть вам вірус у такій концентрації, щоб ви захворіли. Головне, будь ласка, не їжте мух, адже вразливою для коронавірусу є слизова оболонка.

ms.detector.media