ms.detector.media
Марина Довженко
27.05.2021 13:05
Альтернативна історія від Прямого каналу: «за Порошенка ОПЗЖ не було»
Альтернативна історія від Прямого каналу: «за Порошенка ОПЗЖ не було»
Провладні й опозиційні політики ніяк не домовляться, хто породив Медведчука — Порошенко чи Зеленський.

Після оголошення підозри Віктору Медведчуку телеканал Прямий зосередився на доведенні, що переслідування голови політради «Опозиційної платформи — За життя» не матиме ефекту, а в політичному злеті Медведчука винний Володимир Зеленський. Зокрема пролунала нова версія історії, в якій за президентства Петра Порошенка не існувало «Опозиційної платформи — За життя», а Зеленський «дозволив» Медведчуку стати народним депутатом і спеціально, переслідуючи, виводить у другий тур президентських виборів. Про це йдеться в моніторингу інформаційних телеканалів 10—16 травня 2021 року.

Спершу канал приписав «перемогу» Порошенкові: мовляв, справи проти Медведчука відкрили ще за його президентської каденції. Крім того, на Прямому обурювалися, що фігурантам буцімто дали зникнути, розказували, що правоохоронці подарували Медведчуку три місяці на підготовку після санкцій та жалілися на маленьку заставу (яку врешті не довелося платити все одно.

Екснардеп Віктор Уколов сказав, що Зеленський дозволив Медведчуку стати депутатом, а ведуча та топменеджерка каналу Світлана Орловська додала, що за часів президентства Порошенка в парламенті не було «Опозиційної платформи — За життя».

Насправді партія під назвою «Опозиційна платформа — За життя» була утворена на базі партії «За життя» та частини «Опозиційного блоку» восени 2018 року, коли Петро Порошенко був президентом. Частина «Опозиційного блоку» не визнала злиття. 20 листопада 2018 року співголова ОПЗЖ  Юрій Бойко заявив про створення депутатської групи «Опозиційна платформа — За життя». Формально ця група не була створена, й до кінця каденції VIII скликання представники ОПЗЖ залишались позафракційними або членами фракції «Опозиційного блоку».  Однак за президентства Петра Порошенка представники партії ОПЗЖ у Верховній Раді були, зокрема Тарас Козак, Сергій і Юлія Льовочкіни, Сергій Ларін, Юрій Бойко, Вадим Рабинович, Нестор Шуфрич та інші.

Також гості каналу Петра Порошенка жалілися на те, що Медведчук розбагатів у часи Зеленського. Це також маніпуляція, бо в 2018 році журнал «Фокус», на який посилалися, приблизно оцінював статки Медведчука, а у 2020-му вже мав доступ до його декларації. Твердження, що Віктора Медведчука навмисно виводять у другий тур президентських виборів, також не має жодних підстав: Медведчук не заявляв про президентські амбіції, а кандидатом від ОПЗЖ на останніх виборах був Юрій Бойко.

Більше про маніпуляції та тенденції в ефірі інформаційних телеканалів читайте в матеріалі Ярослава Зубченка.

Фото: slovoidilo.ua

ms.detector.media