ms.detector.media
MediaSapiens
27.05.2021 10:30
Дебати поновлено: Facebook більше не буде видаляти дописи про те, що COVID-19 створений людиною
Дебати поновлено: Facebook більше не буде видаляти дописи про те, що COVID-19 створений людиною
На тлі нових розслідувань та фактів соцмережа вирішила дати голос і такій думці.

Соцмережа Facebook більше не буде видаляти публікації, в яких стверджується, що COVID-19 був створений людиною – на знак визнання, що дебати про походження вірусу поновлено. Про це заявив представник компанії у коментарі ABC News.

«На тлі розслідувань, що тривають, щодо походження COVID-19 та після консультацій з експертами з питань охорони здоров'я ми більше не будемо вилучати із соцмережі твердження про те, що COVID-19 створений людиною. Ми продовжуємо співпрацювати зі спеціалістами у галузі охорони здоров'я, щоб йти в ногу з розслідуванням природи походження пандемії та регулярно оновлювати нашу політику з появою нових фактів та тенденцій», – йдеться у заяві.

У лютому 2021 року Facebook оголосив, що розширив перелік «помилкових заяв», які він буде вилучати зі своїх платформ. Туди потрапили «додаткові розвінчані» заяви про COVID-19, включаючи те, що COVID «штучно створений людиною».

Твердження про штучнне походження вірусу виникало в обговореннях у соцмережах з початку пандемії. Переважно прихильники такої теорії вважали, що COVID-19 створили в китайському Інституті вірусології в місті Ухань, де вперше було виявлено спалах захворювання. Твердження про те, що вірус походить з лабораторії, часто підтримував своїми заявами колишній президент США Дональд Трамп, хоча він ніколи не надавав доказів.

У травні 2021-го видання The Wall Street Journal повідомило з посиланням на звіт американської розвідки, що щонайменше троє вчених з Інституту вірусології в Ухані важко хворіли в листопаді 2019 року, ще до появи першої інформації про новий коронавірус. Симптоми, з якими вони звертались до лікарів, нібито були аналогічні симптомам COVID-19. Після появи цієї інформації обговорення теорії походження вірусу з лабораторії поновилось з новою силою.

Президент США Джо Байден заявив, що доручив американським спецслужбам з'ясувати причини виникнення пандемії COVID-19. Зокрема, прояснити, чи виникла хвороба внаслідок контакту з інфікованою твариною або ж внаслідок інциденту в лабораторії. Президент сказав, що американська розвідка зараз не має достатніх даних, що дозволили б дати оцінку, який із цих сценаріїв є більш імовірним. Тому він доручив спецслужбам активізувати зусилля і представити додатковий звіт протягом 90 днів. 

У Китаї всі звинувачення в штучному створенні вірусу відкидають.

Наприкінці березня 2021-го Всесвітня організація охорони здоров’я опублікувала звіт про походження COVID-19, в якому йдеться про те, що пандемія, ймовірно, розпочалася шляхом передачі вірусу від тварини до людини. Слідчі, які провели майже місяць у Китаї, вирішили, що версія з аварією в лабораторії є «надзвичайно малоймовірною».

Фото: neweurope.eu

ms.detector.media