ms.detector.media
Марина Довженко
для «MediaSapiens»
23.05.2021 12:43
Нова пошесть і штучна смерть. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 10–16 травня 2021 року
Нова пошесть і штучна смерть. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 10–16 травня 2021 року
У токшоу майже не сперечаються про коронавірусну епідемію, новини лякають індійським грибком, а творці фейків радіють спалахові епідемії на Сейшелах (дарма).

Що нового за 10–16 травня 2021 року:

Нова пошесть і новий міністр

Як це вже не раз траплялося за останній рік, після оголошення медичних чиновників, що Україна «проминула пік» чи «вийшла з хвилі», цікавість медіа до коронавірусної тематики різко падає, хоча щодня статистика фіксує кілька тисяч нових хворих. Навіть велика подія тижня — подання на відставку Максима Степанова, яке пізніше таки закінчилося реальною відставкою, — не змусило політичні токшоу зосередитися на темі епідемії та відповідальності міністра за невдачі в боротьбі проти неї. Єдиним яскравим епізодом у токшоу тижня став виступ самозваного економічного експерта Олександра Охріменка у програмі «Український формат» на Першому незалежному. Завсідник проросійських каналів взявся доводити, що коронавірус — це вигадка й ніякої пандемії немає, а те, що відбувається, — «клоунада» й інсценування для соціальних мереж. Його поведінка розсмішила навіть присутніх у студії проросійських політиків. Зрештою дискусія стала настільки невпорядкованою й деструктивною, що ведуча Діана Панченко виконала свою функцію, якою так часто нехтує: вимкнула мікрофони всім присутнім. Це, напевно, був найконструктивніший крок за останні роки її кар’єри.

Дедалі менше говорять про епідемію й у щоденних теленовинах. Механічно звітують про кількість хворих і вакцинованих, зміни «кольорів» карантинних зон, повідомляють про перебіг вакцинації в регіонах та перспективи отримання нових партій вакцини. «Коронавірус на спаді», — з полегшенням повідомили в новинах «України», хоча цей же канал констатує, що «четвертої хвилі» не уникнути.

«Україна» й ICTV розповіли про експеримент на Львівщині, де вирішили вакцинувати доросле населення невеликого містечка Моршина (за планом — 70 %). «Вакцинувалися усім містом. У Моршині на Львівщині закінчують першу хвилю щеплень від коронавірусу. Відомий курорт узяв участь в експерименті Міністерства охорони здоров’я», — йдеться в новинах «України». Це, м’яко кажучи, перебільшення — за повідомленням обласної влади, вакцинували 54 % мешканців. Отже показник близький до планового, але це далеко не «все місто».

Про можливе звільнення Максима Степанова говорили в новинах ICTV, «України» й 5 каналу. На ICTV з посиланням на голову фракції «Слуги народу» Давида Арахамію назвали ймовірного наступника Степанова — його заступника Віктора Ляшка; «Україна» згадала про його кандидатуру, додавши, що сам Ляшко коментує своє можливе призначення вкрай обережно. 5 канал повідомив, що Ляшко нібито погодився, але коментарів не дає.

У міжнародних новинах про пандемію домінував оптимізм: коронавірус відступає, в Америці вакцинували вже 46 % мешканців, а держави Європейського Союзу скасовують карантинні обмеження. Розповідали й про ударні темпи вакцинації в Європі, де створюють можливості робити щеплення не тільки в лікарнях (як у нас), а й, наприклад, у замку Дракули в Румунії.

Контрастує з європейським позитивом картина, яка постає з повідомлень про ситуацію в Індії. «Влада не вважає за потрібне впроваджувати загальнонаціональний локдаун, а кількість вакцинованих мізерна, коронавірус вбиває дедалі більше громадян», — розповів глядачам канал ICTV. «В Індії нова страшна пошесть», — налякала «Україна» глядачів «чорним грибком» у тих, хто вилікувався від коронавірусної хвороби. Мукормікоз — справді небезпечна хвороба, але поки що не йдеться про його епідемію, і вже зовсім художнім перебільшенням буде називати це пошестю. Та й сам індійський коронавірус особливо вбивчий, стверджує СТБ: «Всесвітня організація охорони здоров’я визнала індійський штам швидкопоширюваним і віднесла його до небезпечних».

З ніг на голову

Хоч скільки тисяч індійців вмиратиме щодня від коронавірусної хвороби, хоч скільки мільйонів хворих лежатиме в лікарнях, адепти конспірологічних теорій казатимуть, що все це — інсценування в межах світової змови. StopFake розбирає хвилю повідомлень, які «доводять», що історія про епідемію в Індії — брехня. Мовляв, на відео з Індії видно, що вулицями ходять натовпи людей, а ось мертвих тіл — не видно. Що ж, якщо уявляти епідемію так, як змальовували «чорну смерть» у середні віки, то справді, ситуація в Індії на неї не схожа. Що не заважає країні бути найбільшим осередком епідемії у світі та втрачати щодня кілька тисяч життів у боротьбі проти коронавірусної хвороби. Що ж до людей на вулиці, то погляньте, який вигляд мають вулиці деяких українських міст у «червоній зоні». Особливо в базарні дні.

Ще одна країна, яка бентежить фейкотворців, — Сейшельські острови. Начебто тамтешня ситуація доводить, що вакцинація від коронавірусу ні до чого. Один із корифеїв українського антивакцинаторського мракобісся Сергій Гула, наприклад, зрадів новині про спалах коронавірусної епідемії в цій державі й кинувся розповідати своїй доволі численній аудиторії, що тепер із вакцинами все ясно. «По той бік новин» пояснює: Сейшели — острівна держава, яка 25 березня відкрила кордони для туристів, які є головним джерелом доходів тамтешньої економіки. 70 % мешканців островів вакциновані, але не всі. До того ж «вакциновані» — ще не значить «мають імунітет». 80 % людей, які захворіли останнім часом, не мали щеплення, а 16 % — туристи.

Ще одна країна, про яку вигадують фейки та маніпуляції, — Велика Британія. Мовляв, у цій країні через вакцинацію від коронавірусу кількість викиднів зросла на 366 %. StopFake розібрався і з’ясував: автори дописів посилаються на звіти системи, що відстежує ймовірні випадки побічних ефектів у період із 9 грудня 2020 року по 24 січня 2021 року і 24 січня — 7 березня 2021 року. Цифри, які вони наводять, вирвані з очевидного контексту: якщо вакцинованих побільшало в рази, то вагітних вакцинованих також стало набагато більше — звідси й кількість викиднів. Адже за статистикою кожна четверта вагітність у Британії закінчується викиднем. Жодних доказів того, що викиднів побільшало, або зв’язку викиднів із вакцинацією у фейкотворців немає.

Японія нібито заборонила вакцинованим від коронавірусу людям здавати кров. Чим не аргумент, що вакцинація — зло, а вакцини — отрута? StopFake уточнює: заборонили бути донорами щойно вакцинованим лише на 48 годин. Що, в принципі, досить логічно, адже саме в цей проміжок часу організм реагує на вакцину, що може вплинути на склад крові.

Такі ж прості пояснення знаходяться для більшості фейків. Наприклад, що пандемія коронавірусу вигадана, бо більше людей хворіє на грип — таку маніпуляцію зафіксували фактчекери StopFake. Логіки тут немає жодної, адже небезпека коронавірусної хвороби не так у масовості, як у важких наслідках. До того ж різновидів вірусу грипу — сотні, й вони поширені серед людей віддавна, не кажучи вже про постійні мутації; коронавірус, натомість, з’явився в кінці 2019 року.

Ще один приклад маніпуляції — що штучна вентиляція легень є «штучною смертю». Про це написала американська медсестра — мовляв, у лікарні, де вона працювала, всі пацієнти на штучній вентиляції повмирали, а вижила тільки людина, яка змогла відмовитися від апарату. Це старий фейк, розвінчаний американськими фактчекерами. Що в цій історії правда: шанси вижити в пацієнтів, яким вставляють трубку в горло й примусово вентилюють легені, справді значно менші, ніж у тих, які ще можуть дихати самі. Тільки причинно-наслідковий зв’язок перевернутий з ніг на голову. І без штучної вентиляції легень пацієнти, які вже не можуть дихати самі, вмирають.

І на десерт іще один фейк від Сергія Гули. Він стверджує, що в Україні масово звертаються по допомогу після вакцинації. За його словами, в Україні сталося вже понад тисячу випадків ускладнень (медичним жаргоном — «несприятливих подій») від коронавірусної вакцини. StopFake бере калькулятор і рахує: якщо вакцинували мільйон, то тисяча — це десята частина відсотка вакцинованих. Що ж, за даними експертного центру Міністерства охорони здоров’я, відсоток ускладнень для вакцини CoviShield — 0,2 %, для CoronaVac — 0,003 %, для Comirnaty — 0,004 %. Йдеться про ускладнення, неприємні для людини, але точно не такі важкі, як важкий перебіг хвороби COVID-19. Не кажучи вже про смерть, яка забирає двох із кожної сотні хворих. Отак порахуєш — і вже вакцинуватися не так страшно.

ms.detector.media