ms.detector.media
MediaSapiens
21.05.2021 10:30
У кібератаці на систему охорони здоров'я Ірландії підозрюють російських хакерів
У кібератаці на систему охорони здоров'я Ірландії підозрюють російських хакерів
Наразі триває процес розблокування електронної системи.

Національний центр кібербезпеки Ірландії та правоохоронні органи вважають, що за кібератакою на систему охорони здоров'я стоїть хакерське угрупування Wizard Spider. Про це повідомляє RTE.

За їхніми даними, хакери базуються в російському Санкт-Петербурзі.

Посол Росії в Ірландії Юрій Філатов назвав кібератаку на систему охорони здоров'я «жахливим кримінальним нападом» і заявив, що така діяльність – російська чи інша – є незаконною, і винуватці мають бути притягнуті до відповідальності. За його словами, Росія запропонувала допомогу для спільного розслідування інциденту.

Міністр охорони здоров’я Ірландії Стівен Доннеллі повідомив, що наразі триває процес розблокування електронної системи охорони здоров'я. Він зазначив, що хакерам не платили викуп, однак ті надали ключ розшифровки – його перевіряють кіберспеціалісти, але вже є певні докази, що він працює. Очікується, що перевірка займе кілька днів, оскільки ключ доведеться спочатку протестувати на віртуальних системах.

Група хакерів все ще має викрадені дані і попередила, що буде передавати конфіденційну інформацію про пацієнтів та медичні записи та продавати її іншим, якщо з ними не зв'яжуться для викупу. Інформацію можуть використовувати для вимагання та шантажу.

Головний виконавчий директор служби охорони здоров'я Пол Рід заявив, що вплив кібератаки є «досить серйозним».

Наразі триває спільне розслідування інциденту з ФБР, Інтерполом, Європолом та британським Національним агентством по боротьбі зі злочинністю.

Раніше оператор найбільшого в США паливного трубопроводу Colonial Pipeline підтвердив, що заплатив $4,4 млн викупу групі хакерів, які атакували комп’ютерні системи компанії.

Фото: istockphoto.com

ms.detector.media