ms.detector.media
MediaSapiens
20.05.2021 13:30
У Colonial Pipeline підтвердили, що заплатили хакерам $4,4 млн викупу
У Colonial Pipeline підтвердили, що заплатили хакерам $4,4 млн викупу
Раніше в ЗМІ з'являлась інформація, що компанія не збирається платити викуп, потім неофіційно стало відомо про виплачені $5 млн.

Оператор найбільшого в США паливного трубопроводу Colonial Pipeline підтвердив, що заплатив $4,4 млн групі хакерів, які атакували комп’ютерні системи компанії. Про це пише The Wall Street Journal.

Так, Colonial Pipeline заявила, що після появи інформації про кібератаку 7 травня перевела свою трубопровідну систему в автономний режим і мала зробити все, що в її силах, щоб перезапустити систему швидко і безпечно. Тому було прийнято рішення сплатити викуп.

«Це рішення не було прийнято легковажно, але саме його потрібно було прийняти. Десятки мільйонів американців покладаються на Colonial – лікарні, служби екстреної медичної допомоги, правоохоронні органи, пожежні служби, аеропорти, водії вантажних автомобілів та подорожуючі», – сказав представник компанії.

Генеральний директор Colonial Pipeline Джозеф Блаунт заявив The Wall Street Journal, що санкціонував виплату, оскільки компанія не знала масштабу шкоди і не була впевнена, скільки часу знадобиться для повернення систем трубопроводу назад.

Федеральне бюро розслідувань США не рекомендує платити викуп зловмисникам, оскільки це заохочує хакерів по всьому світу до подібних злочинів. Лише минулого року кібератаки вразили тисячі підприємств та медичних закладів у США. Водночас багато хто з жертв хакерів приймають рішення платити.

«Я знаю, що це дуже суперечливе рішення. Але це було правильно зробити для країни», – сказав Блаунт.

За його словами, Colonial заплатила викуп, проконсультувавшись із експертами, які раніше мали справу з хакерською групою DarkSide, яка стоїть за атакою.

13 травня з'явилася суперечлива інформація про те, що компанія Colonial Pipeline не збиралася платити викуп, хоча якимось чином почала відновлення систем. ЗМІ повідомляли, що таки було сплачено $5 млн викупу.

Хакерська група DarkSide протягом своєї діяльності отримала від низки компаній-жертв близько $90 млн у біткоїнах в якості викупу. Група оголосила про саморозпуск після втрати доступу до своїх серверів і спустошення гаманців з криптовалютою. Хакери звинуватили в цьому «тиск з боку США».

Через кібератаку на Colonial Pipeline близько 60% заправних станцій в штаті Атланта залишилися без бензину, 65% – в Північній Кароліні і 43% – в Джорджії і Південній Кароліні. Це, відповідно, викликало паніку серед покупців і зліт цін на паливо.

Фото: financy.24tv.ua

ms.detector.media