ms.detector.media
MediaSapiens
18.05.2021 10:25
Найбільш впевненими у своїй здатності відрізняти фейки виявились прихильники Шарія – опитування
Найбільш впевненими у своїй здатності відрізняти фейки виявились прихильники Шарія – опитування
Найбільш невпевнені – виборці Радикальної партії.

За політичними уподобаннями, найбільш впевненими у власній здатності відрізняти фейки виявились прихильники партії проросійського блогера Анатолія Шарія. Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту.

Так, 42% прихильників «Партія Шарія» дуже впевнені, що можуть визначити дезінформацію та фейки, ще 40% – дещо впевнені, не впевнені – лише 2%, що є найменшим показником відносно виборців інших політичних сил.

Також дуже впевнені у здатності відрізняти фейки прихильники «Європейської солідарності» та «Української стратегії» – по 34%. Серед прихильників цих політсил однакова кількість тих, хто дещо впевнений – по 35%, дещо невпевнений – 14%, невпевнений – 10%.

Найменше дуже впевнених у своїй здатності відрізняти дезінформацію – серед виборців «Батьківщини» – 18%, а найбільше невпевнених у цій здатності – серед виборців Радикальної партії – 32%.

Загалом серед усіх опитаних українців дуже впевнені у власній здатності визначати фейки та дезінформацію 26%, дещо впевнені – 34%, дещо невпевнені – 16%, невпевнені – 15%, не відповили на питання 9%.

За віком найбільше впевнених у здатності визначити фейки – серед українців 18-35 років: 29% – дуже впевнені, 38% – дещо впевнені. За регіоном проживання найбільше впевнених – на півдні (34% – дуже впевнені, 29% – дещо впевнені), найменше впевнених – на заході (19% – дуже впевнені, 35% – дещо впевнені).

58% респондентів вважають, що Україна є дуже вразливою до дезінформації та фейків, ще 26% – що скоріше, так.

Опитування проводилося по всій Україні (крім окупованих територій Криму і Донбасу) з 13 по 21 березня 2021 року.

Метод опитування – особисте інтерв'ю у респондента вдома. Всього було опитано 2400 жителів України віком 18 років і старше. Отримані результати були зважені відповідно до регіонального, вікового та статевого розподілу на основі даних Державного комітету статистики України станом на 1 січня 2019.

Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 95% не перевищує 2%. Коефіцієнт досяжності респондентів – 54%. Сума відсотків відповідей у графіках та діаграмах може не дорівнювати 100% через округлення. Дослідження фінансувалося Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Заглавне фото: istockphoto.com

ms.detector.media