ms.detector.media
Марина Довженко
14.05.2021 18:16
Антизахідна риторика у медіа ОПЗЖ поєднується з гомофобською — моніторинг
Антизахідна риторика у медіа ОПЗЖ поєднується з гомофобською — моніторинг
Проросійські політики беруть на озброєння найдрімучіші консервативні стереотипи та вдаються до мови ворожнечі.

Ненависть до Заходу та проросійські наративи в пропагандистських медіа часто поєднуються з гомофобськими висловлюваннями. Зокрема в ефірі каналу Перший незалежний нардеп від «Опозиційної платформи — За життя» Вадим Рабинович обурювався «однополыми существами» та дивувався, навіщо тема гей-шлюбів християнській державі, а Ілля Кива заявив, що Україна «испачкана гомосексуализмом». Про це йдеться в моніторингу токшоу загальнонаціональних каналів  та регіональних медіа південних і східних областей України та публічних телеграм-каналів.  

На проросійських каналах антизахідну та прокремлівську риторику поширювали власники, ведучі та гості ефірів. Найчастіше в медіа поширювали антизахідні меседжі: Захід керує Україною, слуги Сороса захопили Україну, Захід прагне нашкодити Росії та державам пострадянського простору, провокує війну в Україні, а рух України в НАТО призведе до ескалації конфлікту.

Антизахідні та антидемократичні тези в українському інформаційному просторі були зафіксовані в ефірах каналів Перший незалежний і «Наш». В онлайн-ефірі Першого незалежного такі меседжі звучали від гостей і ведучих, зокрема В’ячеслава Піховшека та Діани Панченко. На каналі «Наш» найчастіше антизахідні наративи озвучував Євген Мураєв, власник каналу,  ведучий Макс Назаров та гості — політики та коментатори.

Поширювали антизахідні наративи і телеграм-канали проросійських політиків та медійників, а також анонімні канали. З-поміж регіональних медіа південних та східних областей проросійські та антизахідні наративи найчастіше з’являлися на сайті Kherson Life, у повідомленнях новинної агенції «Харьков», онлайн-видань «Таймер», «Новости Херсонщины», «Надднепрянка», на одеському 7 каналі і слов’янському каналі «С-плюс». Результаті дослідження читайте в матеріалі Оксани Ілюк, Зої Красовської та Ярослава Зубченка.

Фото: скірн з ефіру Першого незалежного

ms.detector.media