ms.detector.media
Марина Довженко
14.05.2021 17:18
Проросійські канали маніпулюють темою Дня перемоги за допомогою псевдосоціології — моніторинг
Проросійські канали маніпулюють темою Дня перемоги за допомогою псевдосоціології — моніторинг
Ті самі сумнівні контори, що колись віщували перемогу на виборах ОПЗЖ, тепер розповідають, що українці шанують тільки радянську версію пам’яті про Другу світову.

Телеканали «Інтер» та Перший незалежний у новинах оприлюднили сумнівні результати соціологічних опитувань на підтримку кремлівських наративів щодо «Дня перемоги» та історії Другої світової війни, а  також щодо популярності «Опозиційної платформи — За життя». Про це йдеться в моніторингу щоденних телевізійних новин за 3—8 травня 2021 року.

5 травня на «Інтері» поширили опитування «Української соціологічної групи», де респондентів нібито питали, як вони називають період війни 1941-1945 років (1939 рік, коли почалася Друга світова війна, у повідомленні навіть не фігурував). «60% опитаних, за те, аби вважати їх Великою Вітчизняною. Майже вдвічі менше за назву Друга Світова», — озвучила ведуча. Керівник центру Олександр Левцун у коментарі додав: «52,3% вважає, що з нагоди завершення війни 1941-1945 років слід відзначати День перемоги 9 травня. І значно менше тих, хто надає перевагу святкуванню Дня пам'яті та примирення 8 травня — 16,2%». Пан Левцун також є експертом інституту «Нова Україна», який належить нардепу від ОПЗЖ та співвласнику «Інтера» Сергію Льовочкіну. Опитування маніпулятивне, адже такий вибір не стоїть — в Україні відзначають і День перемоги, і День пам’яті та примирення.  

Також на «Інтері» в опитуванні «Української соціологічної групи» повідомили, що рейтинг ОПЗЖ наближений до президентської партії «Слуга народу», яка тримається на першій сходинці. «У лідерах "Слуга народу" та "Опозиційна платформа — За життя"», «у президентському рейтингу лідирує нинішній очільник держави і співголова партії "Опозиційна платформа — За життя"», — казала ведуча так, хоча різниця між показниками цих партій була 6 відсоткових пунктів. Конкретики про те, як проводилося опитування, не подавали, опитування фігурує лише у повідомленнях ЗМІ. Натомість Київський міжнародний інститут соціології прововдив аналогічне опитування за період 16—22 квітня, яке зафіксувало зниження рейтингу ОПЗЖ до третьої сходинки. Про це 6 травня повідомили у новинах «UA: Першого».  

Також 5 травня Перший незалежний поширив опитування «Роботизованих телесистем» — ще однієї сумнівної організації: «Для встановлення миру і повернення Донбасу Україна має дотримуватися мінських домовленостей. Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного ТОВ Роботизовані телесистеми. За повне виконання Мінську виступили 53,6% громадян». Організацію, яка нібито проводила опитування, моніторинги «Детектора медіа» вже не раз помічали у поширенні маніпулятивних даних, що вигідні ОПЗЖ. Більше про маніпуляції та тенденції в новинах минулого тижня читайте в огляді Зої Красовської.

Фото:скірн новини з сайту polk.inter.ua

ms.detector.media