ms.detector.media
Марина Довженко
08.05.2021 13:33
Телеканали ОПЗЖ розповіли, як в Україні «реабілітують нацизм»
Телеканали ОПЗЖ розповіли, як в Україні «реабілітують нацизм»
Організаторам акції вшанування дивізії СС «Галичина» слово дати забули.

Проросійські телеканали розповіли про акцію, присвячену вшануванню дивізії СС «Галичина», як про спроби реабілітації та популяризацію нацизму. Про це йдеться в моніторингу щоденних новин за 26 квітня — 1 травня 2021 року.  

28 квітня в Києві відбувся марш на честь дивізії СС «Галичина», організований низкою націоналістичних організацій. Проросійських політиків та їхні медіа це спонукало до розмов про «реабілітацію нацизму» в Україні.  

На Першому незалежному в цей день поширили заяву «Опозиційної платформи — За життя»: «В ОПЗЖ заявляють: спроби реабілітації нацизму є головною загрозою демократичному майбутньому нашої країни. Вони підривають надію на мир і єдність України, руйнують її міжнародну репутацію».

Наступного дня про критичні відгуки на акцію повідомили на «Інтері»: «Хвилю обурення спровокував вчорашній марш у Києві на честь 78-ї річниці створення дивізії "Галичина" і не лише в Україні. Зокрема його проведення засудили дипломати низки Європейських країн, право-захисні громадські організації та політики. В інституті "Національної пам'яті" наголосили на неприпустимості популяризації нацистських формувань. Критично на марш відреагували і у Верховній Раді». На підтвердження критики додали коментар голови парламенту Дмитра Разумкова: «Пропаганда військ вермахту на території нашої держави точно не додає нам: ні всередині суспільства, ні за кордонами нашої країни». Позиції ані організаторів акції, ані істориків, які могли б озвучити іншу оцінку ролі дивізії «Галичина» в історії  України та Другої світової війни, в матеріалах не було.  

Інші телеканали, на відміну від соціальних мереж, тему майже проігнорували. Лише на Суспільному проінформували про подію: «День створення дивізії СС Галичина у столиці відзначали маршем … Також наш Нікіта Галка бачив, як учасники робили нацистській жест, що заборонений в Україні». Кореспондент зауважив, що учасники акції не дотримувалися карантинних обмежень. У повідомленні не було ні назв організацій, що стоять за марем, що важливо для повноти, ні коментарів самих учасників. Але наприкінці сюжету повідомлення нагадали: «Рік тому окружний адмінсуд визнав що символіка дивізії "Галичина" не є нацистською та не заборонена в Україні». Більше про тенденції та маніпуляції в новинах минулого тижня читайте в матеріалі Зої Красовської.

Фото: zaborona.com

ms.detector.media