ms.detector.media
MediaSapiens
30.04.2021 12:56
ПЛР-тести на COVID-19 неефективні для постановки діагнозу — фейк
ПЛР-тести на COVID-19 неефективні для постановки діагнозу — фейк
У фейкових дописах у соцмережах наголошують, що неефективність ПЛР-тестів нібито визнав австрійський суд.

У мережі поширюють фейкові повідомлення про те, що австрійський суд нібито визнав ПЛР-тести неефективними для постановки діагнозу. Однак це неправда, пише VoxCheck.

«Цей фейк вже перевірили незалежні іноземні фактчекери з Austria Presse Agentur та Deutsche Presse-Agentur. Рішення, яке згадується в дописі, виніс Адміністративний суд Відня (Verwaltungsgericht Wien) 24 березня 2021 року. Однак основне у цьому рішенні — не ПЛР-тести, а заборона проведення демонстрації», — зазначають фактчекери.

Як йдеться у повідомленні, 31 січня 2021 року поліція Відня заборонила проведення демонстрації Австрійської партії свободи, яка є противником карантинних заходів. Заборону ввели через порушення карантинних обмежень. «Пізніше партія подала скаргу до суду. 24 березня Адміністративний суд Відня задовольнив скаргу та виніс рішення, що ця заборона була незаконною. Суд стверджує, що карантинні обмеження не мали достатнього підґрунтя. У рішенні суд критикує методику Австрії у визначенні кількості хворих на COVID-19 та стверджує, що ПЛР-тести не підходять для постановки діагнозу. Суддя посилається на ВООЗ, яка нібито визнала неефективність тестів. VoxCheck та іноземні фактчекери, як-от Correctiv, раніше писали, що це твердження хибне — ВООЗ не називала ПЛР-тести помилковими чи проблемними», — пише VoxCheck.

Також у рішенні суддя посилався на слова Керрі Мулліса (Kary Mullis), автора метода полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР), який нібито стверджував про неефективність ПЛР-тестів. Проте фактчекери відзначають, що сам Керрі Мулліс не говорив, що ПЛР-тестування не варто застосовувати для виявлення вірусів.

«ПЛР-тести є найбільш точними у визначенні SARS-CoV-2, хоча існує ймовірність хибно позитивних та хибно негативних результатів. Дослідження показують, що хибно негативні результати можуть бути у від 2% до 33% випадків. Кількість хибно позитивних тестів невідома, приблизні оцінки вказують на цифри від 0,4% до 8%», — додають фактчекери.

Саме ж рішення Адміністративного суду Відня професор права Пітер Бус’єгер (Peter Bußjäger), вважає неточним, адже воно містить методологічні помилки.

Нагадаємо, у соціальних мережах користувачі ширять дописи про те, що після отримання першої дози вакцини від коронавірусу, одразу за два тижні помирають 0,8% людей, які отримали щеплення. У дописах посилаються на заяву екс-співробітника Pfizer Майкла Їдона (Michael Yeadon), який нібито стверджує, що вакцин проти COVID-19 варто уникати. Також у фейкових повідомленнях зазначають, що середня протяжність життя людей, які вижили після щеплення, становитиме два роки. 

Фото: unsplash

ms.detector.media