ms.detector.media
MediaSapiens
28.04.2021 16:04
У мережі з’явився фейк про те, що за два тижні після отримання вакцини від коронавірусу помирають 0,8% щеплених
У мережі з’явився фейк про те, що за два тижні після отримання вакцини від коронавірусу помирають 0,8% щеплених
У фейковому повідомленні йдеться, що такі дані оприлюднив екс-співробітник Pfizer Майкл Їлон.

У соціальних мережах користувачі ширять дописи про те, що після отримання першої дози вакцини від коронавірусу, одразу за два тижні помирають 0,8% людей, які отримали щеплення. У дописах посилаються на заяву екс-співробітника Pfizer Майкла Їдона (Michael Yeadon), який нібито стверджує, що вакцин проти COVID-19 варто уникати. Також у фейкових повідомленнях зазначають, що середня протяжність життя людей, які вижили після щеплення, становитиме два роки. Однак це неправда, пише VoxCheck.

Як пишуть фактчекери, Майкл Їдон не був головним науковим співробітником Pfizer, а лише керував відділом, який взагалі не пов’язаний з вакцинацією та інфекційними захворюванням.

«Іноземні незалежні фактчекери з SnopesPolitiFactAssociated Press та Reuters вже спростовували інші неправдиві заяви Майкла Їдона. Загалом у світі використали вже 1,02 млрд доз вакцини від COVID-19, смертельних випадків внаслідок вакцинації не зафіксували. Важливо пам’ятати, що “смерть після вакцинації” та “смерть внаслідок вакцинації” — різні поняття», — пише VoxCheck.

Як зазначають фактчекери, у Норвегії після вакцинації препаратом Pfizer померли 33 людини старше 75 років. Проте зв’язок між вакцинацією та смертю не встановили. У Великій Британії після отримання вакцини Pfizer та AstraZeneca фіксували 143 смертельних випадки, проте вони теж не пов’язані між собою.  

Фактчекери додають, що наразі немає жодних наукових підстав стверджувати, що вакциновані проживуть в середньому два роки.

«Бездоказові також заяви про те, що розробляються додаткові вакцини для погіршення стану окремих органів, у тому числі серця, легенів та мозку. До того, як потрапити у масове використання, вакцини проходять тестування та кілька етапів клінічних випробувань, у процесі яких робляться висновки про їхню безпечність та ефективність. Також перед запуском масового виробництва вакцини мають пройти контроль якості, тому на ринок не можуть потрапляти препарати із невідомим складом. Як і у випадку з іншими медичними препаратами, споживачі отримують інформацію про його склад, властивості, протипоказання тощо», — додають фактчекери.

Нагадаємо, у соціальних мережах з’явилися фейкові повідомлення про Стенфордське дослідження, яке нібито опубліковане на сайті Національного інституту охорони здоров’я США й доводить, що медичні маски шкідливі для людини та не допомагають у боротьбі з COVID-19. 

Фото: unsplash

ms.detector.media