ms.detector.media
Марина Довженко
25.04.2021 14:25
Великодня не буде. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 12—18 квітня 2021 року
Великодня не буде. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 12—18 квітня 2021 року
Тих, хто відмовляється від вакцинації, одягнуть у гамівну сорочку, а всі вакциновані помруть у найближчі кілька років (насправді ні).

Що нового за 12—18 квітня 2021 року:

Хроніка і критика

Новин про коронавірус трохи поменшало в порівнянні з минулим тижнем — тепер це двадцять, а не тридцять відсотків змісту випусків. Новини ці досить одноманітні: коливання кількості хворих, вхід і вихід із «червоної зони», рівень завантаженості лікарень тощо. Розповідали й про окремі критичні випадки, наприклад, смерть двох породіль у харківському пологовому будинку («Інтер», «Україна», СТБ) та пожежу в коронавірусному відділенні в Долині на Івано-Франківщині («1+1» та «Інтер»). Частіше за інші регіони в новинах про коронавірус фігурували Харківщина, Дніпропетровщина, Полтавщина, Івано-Франківщина та Київ. Про посилення карантину в столиці на Великдень і травневі свята йшлося в сюжетах ICTV та «України». Можливо, в новинах не  досить добре пояснили, що до чого, адже в соцмережах поширилися фейки про скасування свят.

«Інтер» та Суспільне розповіли, що мобільний шпиталь, де лікування відбувається «просто неба», перебазувався на Хмельниччину в Славуту.

Верховна Рада намагалась ухвалити закон, за яким поліцейські змогли би самі вирішувати, чи людина порушувала карантинні обмеження. Про законопроєкт напередодні голосування розповіли в новинах «України», а 5 канал уже після невдалого голосування детально розібрав, чому парламентарі не голосували за проєкт.

Не втрачає актуальності тема вакцинації. Особливу увагу звернули на початок щеплень китайською вакциною CoronaVac. Суспільне і «1+1» розповіли, як цим препаратом вакцинують на Чернігівщині, СТБ — на Київщині, 5 канал — у Дніпропетровській області. Журналісти «України» та «Інтера» зробили сюжети про щеплення параолімпійців та олімпійців. Також на «Україні», «Інтері» та «1+1» вийшли новини про вакцинацію правоохоронців і прикордонників. У багатьох матеріалах казали, що темпи вакцинації сповільнилися, зате не буде залишкових доз, бо китайська вакцина розлита по однодозних флаконах.

«Україна», СТБ, 5 канал і Суспільне розповіли про намір Міністерства охорони здоров’я вакцинувати все доросле населення міста Моршин на Львівщині. Також у новинах повідомили про прибуття вакцини Pfizer у межах програми Covax. Як пише в моніторингу щоденних теленовин Зоя Красовська, ситуація виглядає парадоксально: політики в новинах критикують владу за провал вакцинації, тоді як в інших матеріалах усе виглядає оптимістично — вакцина є, план із вакцинації виконується, серйозних побічних ефектів немає.

Побічні ефекти та загрози, втім, не припиняють хвилювати новинарів. «Україна» та «1+1» коректно висвітлили смерть після вакцинації на Львівщині, повідомивши, що «несприятливу подію» досліджуватиме спеціальна комісія. «Інтер» 12 квітня розповів, що три американські штати тимчасово припинили вакцинувати препаратом Johnson & Johnson після виявлення серйозних побічних ефектів: «Лікарі кажуть: у вакцин двох інших американських виробників — "Модерни" і "Пфайзера" — ефективність, відповідно, 94% та 95%, — після другої дози. А от у "Джонсона" — тільки 66%. І ставлять тепер питання: якщо в ситуації, коли вакцини катастрофічно не вистачало, будь-якому виробнику і дійсно варто було надати екстрений дозвіл на використання його препарату, то зараз навіщо колоти людям щось завідомо менш ефективне? Про ідею повної відмови від "Джонсона" ніхто, звісно ж, не каже публічно (це викликало би паніку й недовіру до вакцинації в цілому), але журналісти отримали цифри, які говорять самі за себе, — замовлення від штатів на цю вакцину різко зменшились». 5 канал також повідомив про це, але менш докладно та без оцінок. Перший незалежний 14 квітня розповів, що Європейська комісія вирішила не продовжувати контракти на вакцину від коронавірусу з компаніями AstraZeneca та Johnson & Johnson.

«Інтер», Суспільне та СТБ сповістили про послаблення карантину в Британії, де відкрили паби, крамниці та перукарні. На 5 каналі зауважили, що це сталося попри рекордне зростання кількості хворих. ICTV та СТБ розповіли про значне зменшення кількості хворих в Ізраїлі, де «масово закривають коронавірусні відділення лікарень і вже мріють про наплив туристів».

У токшоу про коронавірус згадували побіжно. Канали Медведчука традиційно ганили процес вакцинації, організований українською владою, звинувачували владу в розкраданні грошей, виділених на закупівлю вакцини, та просували російський препарат. В «Українському форматі» на Першому незалежному повідомили, що Pfizer дає імунітет лише на пів року, тоді як Sputnik V — на два роки (що досить смішно, адже коронавірус з’явився менш ніж півтора року тому).

Гостем студії «Свободи слова Савіка Шустера» на «Україні» став міністр охорони здоров'я Максим Степанов, який виправдовувався за низькі темпи вакцинації. За його словами, проблема в тому, що деякі країни призупинили експорт препаратів, а сам посадовець, за його словами, «працює з 5-ї ранку». Критикував нинішню владу, зокрема прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, експрем’єр Володимир Гройсман. Юрій Бойко і в цій студії повторював: треба було робити вакцину самостійно. Лідерка «Голосу» Кіра Рудик розповіла, як у її партії розробили план вакцинації населення та програму порятунку бізнесу від наслідків карантинних обмежень.

Гамівна сорочка та дихальні вправи

Ви чули, що знищити коронавірус в організмі можна дихальними вправами? Ні, насправді не можна, але в соцмережах поширюють відео з такими вправами; щоправда, в ролику немає нічого про ефективність проти коронавірусу, про це пишуть тільки в дописах, які його супроводжують. StopFake запитав автора, й він підтвердив: коронавірус ні до чого, вправи допомагають від стресу.

А чи чули ви, що вакцина Pfizer псує нігті і шкіру, бо вимиває кальцій з організму? Від цього ще й зуби випадають, тому треба лікуватися фітотерапією і спеціальними дієтами. «По той бік новин» заспокоює: побоювання безпідставні. Втім є й серйозніша страшилка: будь-яка людина, яка отримала дозу мРНК-вакцини від коронавірусу, помре протягом п’яти-десяти років. Першоджерело цієї інформації, як з’ясував StopFake, — виступ Долорес Кехілл, нібито докторки медичних наук, від заяв якої ще раніше дистанціювалася Школа медицини Університетського коледжу Дубліна, де вона працює. Кехілл каже, що коронавірусна хвороба не смертельна, а ось вакцина — так.  Усі люди, старші за сімдесят, яким вкололи мРНК-вакцину, помруть протягом двох-трьох років, а старші за тридцять — протягом п’яти-десяти. Крім того, вакциновані страждатимуть від алергій, нейрокогнітівних проблем, запалень і безпліддя. Які підстави у професорки таке стверджувати? Жодних. Зараз застосовуються дві мРНК-вакцини — Pfizer і Moderna. У цих препаратів є певні побічні ефекти, але зовсім не ті, про які говорила спікерка. А твердження, що вакциновані помруть протягом п’яти років, спростували фактчекери Reuters.

До тих вакцинованих, які одразу не помруть, можна буде підключатися через мережу, адже вони чиповані, — йдеться в поширеному в соцмережах відео. StopFake пояснює: це маніпуляція. На початку ролика автор розповідає, що купив базу даних усіх щеплених російською вакциною Sputnik V, а на екрані в цей час нібито відтворюється завантаження цих даних. Консультант з аналізу та візуалізації даних Михайло Кольцов пояснив, що насправді глядачу показуть перекодування відеофайлів з одного формату в інший. Далі на відео автор пробує «під’єднатися» до свого друга, який нібито вже вакцинувався і, відповідно, отримав свій чип. А насправді він приєднується до власного комп’ютера. Голос за кадром говорить, що чип імплантують людині разом із вакциною. Наприкінці відео після «підключення» на екрані нібито з’являється інформація про вакцинованих — ім’я, дата вакцинації, поточне місце перебування і стан організму; насправді на відео прошивка пристрою на Android у вигляді текстового файлу.

 

Є й інша страшилка — що Pfizer підписала з Microsoft угоду про інтеграцію процесорного чипа Pluton для зменшення симптомів, пов’язаних із вакцинацією. Все б нічого, але першоджерелом цієї інформації є сайт фінансової сатири The Stonk Market. Справжнє чипування, до речі, — процедура не така страшна, а для багатьох рятівна.

Інші конспірологи «проаналізували» склад вакцин і виявили там жахливу отруту: формальдегід, ртуть, ацетон тощо. Ці речовини пошкоджують мозок, нерви і внутрішні органи, викликають рак і аутизм. Щоправда, StopFake стверджує, що ні. З усіх перелічених «шкідливих» речовин у складі вакцин AstraZeneca і Johnson & Johnson у мізерній кількості є стабілізатор полісорбат 80, але нічого страшного з людським організмом він не робить.

А ось іще фейк: вакциновані перетворюються на безсимптомних носіїв хвороби, чий імунітет знищений щепленням. Джерелом цих тверджень став відкритий лист ветеринара Герта ван ден Боша, який уже спростували іноземні фактчекери. Але поширювати в соцмережах заяви ван ден Боша не припиняють.

Репресії проти людей, які не хочуть вакцинуватися, — ще один лейтмотив навколокоронавірусних фейків. Цього разу вигадники розповіли, що відмовників одягнуть у спеціальну гамівну сорочку. На фотографіях зображено «дошку папуз» — медичне обладнання для фіксації, який використовують іще з 90-х років, переважно в педіатрії, зокрема дитячій стоматології.

Кого не зв’яжуть, тих кинуть до психлікарні, як французького професора-антивакцинатора Жана-Бернара Фуртільяна. Насправді Фуртільяна затримали у грудні минулого року, але VoxUkraine уточнює, що його погляди тут ні до чого — лікаря підозрюють у причетності до нелегального випробування препаратів на людях. Медогляд встановив, що професор потребує психіатричної допомоги, але за кілька днів він вийшов на волю.

Щотижня фейкотворці вигадують нові історії про людей, які за посадою мали би бути ентузіастами вакцинації, але відмовляються від неї. Раніше це був шеф Pfizer Альберт Бурла, який відтоді вже вакцинувався. Тепер розповідають, що від вакцини CoviShield відмовилась авторка першого в Україні протоколу лікування коронавірусу, головна інфекційна лікарка Вінницької області Лариса Мороз. StopFake з’ясував, що це неправда. Жодних заяв про «відмову від вакцинації індійським зіллям» Лариса Мороз не робила, а повідомила, що не належить до категорії лікарів, які мають отримувати вакцину першочергово, до того ж нещодавно перехворіла й має антитіла, тому зі щепленням не квапиться.

Кількість людей, які отримали другу дозу вакцини в Україні, поки що мізерна — лише кілька людей. Деякі маніпулятори використовують це як аргумент, що вакцинація непопулярна. Насправді ж, пояснює VoxUkraine, людям просто ще не час отримувати другу дозу. У березні Міністерство охорони здоров’я збільшило інтервал між дозами вакцини CoviShield до 90 днів. Перше щеплення в Україні зробили 24 лютого, відтоді минуло трохи більше 50 днів.

А ось чергова спроба дискредитувати тести від коронавірусу: мовляв, їх виготовляють уже «позитивними» чи «негативними». «По той бік новин» розтлумачує: до кожної партії додають контрольні зразки, щоб можна було виявити несправності в решти виробів. І зображення із соцмереж, на яких обведено напис «positive control» та «negative control» (позитивний та негативний контроль) і твердження, що результат наперед визначений або, ще гірше, тести заражені, — це маніпуляція.

Окремий клас фейків — про драконівські правила карантину. Наприклад, що з 1 квітня в Австрії не можна буде купувати продукти без негативного лабораторного тесту. VoxUkraine з’ясував, що продуктові крамниці, аптеки, банки, пошту, автомобільні та велосипедні майстерні, тютюнові та газетні кіоски тощо можна відвідувати без тестів. Потрібен буде тест для візиту до косметолога, масажиста, в перукарню, на педикюр або до тату-салону.

Ще одна псевдоновина: українців не пускатимуть до Євросоюзу без вакцинного паспорту. Як пояснює VoxUkraine, певні категорії українських громадян можуть їздити до країн Європейського Союзу. Винятком є Кіпр, куди з 1 квітня пускають туристів з України. У лютому, коли це відео опублікували, ще не було відомо про Digital Green Certificate – його створення запропонували лише в березні. Цей сертифікат можна буде отримати, якщо людина перехворіла на коронавірусну хворобу, вакцинована чи має негативний тест.

І вже знайомий нам із минулого року фейк: Великодня не буде, травневих свят також.

StopFake заспокоює: все буде. 21 квітня уряд продовжив адаптивний карантин до 30 червня, в країні досі діють чотири зони. В окремих регіонах, зокрема в Києві, плануються великодні заходи, які суперечать карантинним вимогам, але їх не забороняють. Деякі церкви закликали своїх вірян залишатися вдома й дивитися великодні служби по телевізору. VoxUkraine спростовує інформацію про запровадження надзвичайного стану в десяти областях на засіданні уряду 14 квітня. На початку засідання прем’єр Денис Шмигаль повідомив, що підстав запроваджувати загальнонаціональний карантин немає. Але сенсаційне зображення, що є нібито скриншотом новин «1+1», виглядає дуже правдоподібно.

І нарешті фейк спеціально для тих, кого жаба душить: у Німеччині на час епідемії коронавірусу вдвічі знизили ціни на харчі. А в нас — ні. Зрада!

Але VoxUkraine виправляє: знижки на фото — не через епідемію, а через завершення терміну придатності. На такі товари роблять знижки й українські крамниці, тож заздрити німцям не час.

Заглавне фото: youtube.com

ms.detector.media