ms.detector.media
MediaSapiens
23.04.2021 10:43
У мережі поширюють фейк про те, що у Києві скасували набір першокласників на наступний навчальний рік
У мережі поширюють фейк про те, що у Києві скасували набір першокласників на наступний навчальний рік
Насправді набір першокласників відтермінували через введення «червоної» зони карантину у столиці.

У соціальних мережах користувачі розганяють фейк про те, що у Києві скасували набір першокласників на 2021-2022 навчальний рік. Однак це — неправда, пише VoxCheck, адже набір першокласників призупинили через погіршення епідеміологічної ситуації у Києві.

«Поки розганяється істерія і обмеження, видаються такі накази. Припинити в 2021 році набір дітей в 1 клас загальноосвітніх шкіл?» — йдеться у фейкових дописах у соціальних мережах. У таких дописах автори нібито посилаються на наказ Департаменту освіти і науки Київської міської держадміністрації.

«Однак насправді у наказі не йдеться про те, що прийом до перших класів припиняють — його лише тимчасово призупиняють через значне поширення COVID-19 у Києві. Наказом, на який посилаються автори дописів, насправді скасували лише один пункт попереднього наказу від 10 березня. У ньому йшлося, що прийом заяв до перших класів загальноосвітніх шкіл Києва мав розпочатися 12 квітня. Однак його скасували через складну епідемічну ситуацію з COVID-19», — пише VoxCheck.

Фактчекери додають, що на своїй сторінці у фейсбуку заступник голови КМДА Валентин Мондриївський пояснив, що прийом до шкіл має розпочатись у травні. Точну дату початку прийому поки не оголосили.

Нагадаємо, раніше у соціальних мережах поширювали фейкове відео, на якому видно, як військову техніку переправляють залізницею. В описі до відео йдеться, що його відзняли в Карпатах 18 квітня. Також на відео розмістили прапорці України та США, з натяком на те, що техніку в Україну передають Сполучені Штати Америки. Однак техніку в Україну не перевозили, а на відео — навіть не Карпати.

Фото: unsplash

ms.detector.media