ms.detector.media
MediaSapiens
20.04.2021 17:27
У мережі поширюють фейкову заяву нобелівського лауреата, який нібито фабрикував статистику захворюваності на COVID-19
У мережі поширюють фейкову заяву нобелівського лауреата, який нібито фабрикував статистику захворюваності на COVID-19
Фейкова заява нібито належить лауреату Нобелівської премії миру доктору Денісу Муквеге з Конго.

У соціальних мережах поширюють фейкові повідомлення про брехливість статистики захворюваності на коронавірус. Ці повідомлення містять цитату, яку приписують лауреату Нобелівської премії миру доктору Денісу Муквеге з Конго. Повідомляється, що він нібито покинув групу з реагування на COVID-19 через прохання сфабрикувати статистику захворюваності. Однак це неправда, пише VoxCheck.

«Я у жодному разі не хочу забруднити свою Нобелівську премію миру за гроші — нам наказали називати будь-яку хворобу коронавірусом і будь-яку смерть визначати як спричинену коронавірусом. Крім цього, мене засмутило, що жоден із понад 100 зразків не показав позитивного результату. У мене є кар’єра, яку я мушу захищати, і я конголезець по крові. Розбагатіти брехнею — це гріх перед Богом, я йду», — слова, які нібито сказав нобелівський лауреат Муквеге. 

Фактчекери із VoxCheck наголошують, що це неправда, і доктор Муквеге не робив такої заяви. 

«Цей фейк уже спростовували незалежні фактчекери з Reuters. Доктор Муквеге — це гінеколог з Конго, який лікував жінок, що постраждали від зґвалтувань озброєних повстанців. У 2018 році його разом з правозахисницею Надією Мурад нагородили Нобелівською премією миру за «їхні зусилля задля припинення використання сексуального насильства як зброї під час війни та збройного конфлікту»», — пише VoxCheck.

Натомість фактчекери пояснюють, що 10 червня 2020 року доктор Муквеге опублікував заяву, у якій оголосив про свою відставку з роботи у Міжвідомчій комісії та Комісії з питань охорони здоров’я, яка була створена в конголезській провінції Південна Ківу через пандемію COVID-19. «Заява опублікована на вебсайті Фонду Панзі, який був заснований доктором Муквеге та підтримує його роботу в лікарні Панзі. У заяві Муквеге пояснює причини своєї відставки: проблеми з реалізацією стратегії реагування, яку він розробляв; неефективність тестування та впровадження профілактичних заходів», — пише VoxCheck.

В оригінальній заяві Муквеге заявив: «Ми перебуваємо на початку експоненціальної епідеміологічної кривої, тому більше не можемо застосовувати лише профілактичну стратегію. Тому я вирішив піти з посади заступника голови багатогалузевого Комітету з питань реагування на коронавірус у нашій провінції та голови Комісії з питань охорони здоров’я, щоб повністю присвятити себе лікуванню напливу пацієнтів у лікарні Панзі»

«У твіттері доктор Муквеге написав, що цитати, які йому приписують у соціальних мережах, фейкові. Його справжні заяви можуть з’являтися лише в соцмережах та на сайтах, пов’язаних з його роботою», — відзначають фактчекери.

Нагадаємо, раніше в мережі ширили інформацію про шкоду експрес-тестів, які виявляють коронавірус. На поширеному відео видно, як чоловік з Великої Британії показує, що зонд із тестового набору стерилізований оксид етиленом, який нібито є канцерогеном й відповідно загрожує здоров'ю. 

Також в мережі поширювали фейкові повідомлення про те, що на сайті канадського уряду з’явилася інформація про наявність чіпів у вакцинах проти коронавірусу.

Фото: slovoidilo.ua

 

ms.detector.media