ms.detector.media
MediaSapiens
16.04.2021 17:43
У соцмережах поширюють фейк про те, що українці можуть їздити в країни ЄС лише за наявності «ковідного паспорту»
У соцмережах поширюють фейк про те, що українці можуть їздити в країни ЄС лише за наявності «ковідного паспорту»
У фейковому відео йдеться, що паспорт вакцинації потрібний як для в’їзду у туристичних цілях, так і для в’їзду з робочою метою.

У мережі з’явилося відео, в якому йдеться про те, що громадяни України зможуть заїхати у країни Європейського Союзу тільки за наявності щеплення проти коронавірусу та паспорту, який підтверджує вакцинацію. Однак це неправда, пише VoxCheck.

«Спікер у відео зазначає, що вакцинний паспорт потрібен для будь-якого в’їзду — як у туристичних цілях, так і робочих, а видається лише тим, хто зробив щеплення від COVID-19. На відео — Антон Белюк — у своїх відео поширює конспірологічні теорії про скорочення населення та цифровий концтабір», — пише VoxCheck.

У VoxCheck додають, що станом на 14 лютого 2021 року в’їхати на територію ЄС могли лише окремі категорії громадян за наявності негативного ПЛР-тесту на COVID-19. Натомість щеплення від COVID-19 — не обов’язкове для в’їзду.

«Станом на 7 квітня 2021 року – тобто на момент перевірки відео – зберігається дозвіл на в’їзд в країни ЄС лише певним категоріям громадян України. Виняток становить Кіпр – із 1 квітня 2021 року країна відкрила кордони для туристів з України», — зазначають фактчекери.

Нагадаємо, раніше в мережі поширювали фейк про те, що в Україні скасували святкування Великодня та травневих свят нібито через зростання кількості хворих на COVID-19. Однак це неправда, пише VocCheck.

Фото: Flickr

ms.detector.media