ms.detector.media
MediaSapiens
16.04.2021 14:31
У США назвали російські технологічні компанії, проти яких ввели санкції за кібератаки
У США назвали російські технологічні компанії, проти яких ввели санкції за кібератаки
Компанії із санкційного списку співпрацюють з російськими спецслужбами.

Сполучені Штати Америки назвали шість технологічних російських компаній, проти яких днем раніше ввели санкції за підтримку російської розвідки й стосунок до кібератак на державні органи США, які відбулися наприкінці 2020 року. Дані компаній оприлюднили на сайті Міністерства фінансів США.  

«Ці компанії призначені для роботи в технологічному секторі економіки Російської Федерації: ERA Technopolis; Pasit, AO (Pasit); Федеральний державний автономний науковий заклад Науково-дослідний інститут спеціалізованих захисних обчислювальних пристроїв та автоматики (SVA); Neobit, OOO (Neobit); Advanced System Technology, AO (AST); та Pozitiv Teknolodzhiz, AO», — йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що ERA Technopolis — це дослідницький центр та технологічний парк, що фінансується та експлуатується Міністерством оборони Росії. Pasit — російська компанія з інформаційних технологій, яка проводила дослідження та розробки на підтримку шкідливих кібероперацій Російської служби зовнішньої розвідки. SVA — російський державний науково-дослідний інститут, де проводили дослідження на підтримку шкідливих кібероперацій. Neobit — це російська фірма з ІТ-безпеки, яка проводила дослідження на підтримку кібероперацій, що проводяться ФСБ, ГРУ та СВР. 

Дві інші компанії AST та Positive Technologies також надають технічну підтримку кіберопераціям, що проводяться ФСБ, ГРУ.

Нагадаємо, раніше президент США Джон Байден підписав указ про запровадження санкцій проти 32 юридичних та фізичних осіб Росії за намагання вплинути на президентські вибори у 2020 році. Під санкції потрапили шість російських технологічних компаній, які підтримують російську розвідку, та ймовірно мають стосунок до кібератак на США які відбулися наприкінці 2020 року. Також в США офіційно заявили, що до згаданих кібератак причетна Росія.

Як писав MediaSapiens, 11 грудня 2020 року уряд США та компанія SolarWinds виявили порушення у програмному забезпеченні управління мережею Orion, яку використовують численні державні установи США та багато приватних організацій. Того ж місяця в Associated Press повідомили, що деякі «найглибші таємниці» уряду США викрали в результаті скоординованої багатомісячної атаки російських хакерів. За даними AP, щонайменше два урядові відомства та десятки інших «вартісних цілей державного та приватного сектору» були уражені після завантаження пошкодженого комерційного оновлення програмного забезпечення.

Хакери проникли в інфраструктуру розробки програми SolarWinds і додали власне шкідливе програмне забезпечення в законне оновлення. У березні 2020 року цей зловмисний «патч» розповсюдили. Оновлення забезпечило доступ до мереж Solarwinds, із яких хакери викрали дані.

Фото: Flickr

 

ms.detector.media