ms.detector.media
MediaSapiens
13.04.2021 17:55
У соцмережах поширюють фейк про те, що експрес-тести на коронавірус шкідливі для здоров’я
У соцмережах поширюють фейк про те, що експрес-тести на коронавірус шкідливі для здоров’я
Нібито експрес-тести шкодять здоров’ю людини через вміст оксид етилену. Однак це неправда.

У соціальних мережах ширять інформацію про шкоду експрес-тестів, які виявляють коронавірус. На поширеному відео видно, як чоловік з Великої Британії показує, що зонд із тестового набору стерилізований оксид етиленом, який нібито є канцерогеном й відповідно загрожує здоров'ю. Однак ця інформація — фейк, пише VoxCheck.

«Цей фейк вже перевірили незалежні іноземні фактчекери з AP NewsFull FactReutersThe France 24 ObserversMyth Detector. Оксид етилену (етиленоксид, оксиран) — це безколірний газ. При вдиханні він може спричинити подразнення слизової оболонки носа, почервоніння очей, кашель, печіння в роті, задишку. При контакті зі шкірою викликає почервоніння, утворення виразок, алергічний дерматит. Також газ може викликати головний біль, розлад шлунку. Крім того, оксид етилену — канцерогенна речовина», — пишуть фактчекери.

У VoxCheck додають, що оксид етилену часто використовують для стерилізації медичного обладнання. 

«Зонд, за допомогою якого беруть мазок зі слизової оболонки носа чи рота, дійсно підлягає стерилізації оксид етиленом. Однак обладнання, стерилізоване оксид етиленом, є повністю безпечним для використання, — пише VoxCheck. — Експерти, які давали коментар незалежним іноземним фактчекерам з AP NewsFull FactThe France 24 Observers  також підтвердили, що стерилізація оксид етиленом не несе загрози здоров’ю».

Нагадаємо, користувачі соцмереж поширюють фото, на якому зображені два запакованих тести, позначені як позитивний та негативний. Але це НЕ доказ «вигаданої епідемії», або тотального обману жителів землі. Так працюють тести на антигени до ковіду.

Фото: Flickr

ms.detector.media