ms.detector.media
Марина Довженко
12.04.2021 13:00
Гвинтик, який не працює. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 29 березня — 4 квітня 2021 року
Гвинтик, який не працює. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 29 березня — 4 квітня 2021 року
Біороботи та білки-вбивці у вакцинах, авторський фейк від Путіна та баварець, який сім разів вакцинувався від коронавірусу (насправді ні).

Що нового за 29 березня — 4 квітня 2021 року:

Тиждень страшних рекордів

Цього тижня новини про коронавірус — це переважно тривожні повідомлення про зростання кількості хворих, «страшні рекорди» та огляд ситуації за межами України. Багато говорили про «червоні зони» та обмеження, які впроваджують в областях,  які туди потрапляють. Зокрема виходили сюжети про Львів, Рівне, Чернівці, Дніпро, Херсон, Харків, Одесу та Київ.

Переважно медіа не шукали винних — не та ситуація. Однак на ICTV були безкомпромісні. «Побороти поширення коронавірусу можна лише жорсткими карантинними обмеженнями та вакцинацією. Це зрозумів уже весь світ. І в деяких країнах, які дотримуються цих порядків, захворюваність спадає. Українці, на жаль, досі живуть за принципом моя хата с краю, мене це не стосується. У нас біда зі щепленнями. А замість виконати закон, перечекати кілька тижнів локдауну, аби не наражати себе та інших на небезпеку, люди виходять на мітинги протесту. Можливо, варто йти допомагати в лікарні медикам, які збиваються з ніг, працюючи цілодобово, а не оббивати пороги мерій», — прочитали нотацію глядачам «Факти».

«Україна» цитувала міністра Максима Степанова, який спрогнозував, що в наступні два тижні ситуація буде гострою (і не помилився). Суспільне проаналізувало рік Степанова на посаді; лунало чимало критики, зокрема від представників волонтерських організацій та опозиції. ICTV процитував міністра, який вважає, що Україна могла б сама виробляти вакцину, але для цього потрібно змінити закон.

«Україна», «1+1», «Інтер», 5 канал та СТБ розповіли про смерть від коронавірусної хвороби подружжя переселенців з Макіївки, яке мало п’ятьох рідних і вісьмох усиновлених дітей.

Говорили про ситуацію в інших країнах: виявлені нові штами коронавірусу в Чехії та Франції, вакцинацію всіх (навіть іноземців) у Сербії, суворі обмеження в Німеччині та Польщі, концерт для людей із негативними тестами на коронавірус у Барселоні тощо. Про святкування Великодня в умовах епідемії розповідали «Інтер», Суспільне, «Україна» та «1+1».

Висновок Всесвітньої організації охорони здоров’я, що джерелом коронавірусу, скоріш за все, стали тварини, потрапив у новини «України», СТБ та «Інтера». Це важливо, бо фейкотворці та конспірологи не припиняють поширювати версії про штучне походження коронавірусу.

Пильно стежать новинарі за перебігом вакцинації. 29 березня «Факти» (ICTV) повідомили, що попри «страшну статистику» є регіони, де за добу не було зроблено жодного щеплення. На тому ж каналі і на Першому незалежному процитували президента Володимира Зеленського, який сказав, що в Україні потрібно розробити паспорти вакцинації.

29 березня на ICTV повідомили, що «за два тижні до України нарешті прибуде вакцина "Пфайзер"», але поки що лише 117 тисяч доз. СТБ 31 березня нагадав, що поставку цієї вакцини постійно відкладають. «Україна» ретранслювала обіцянку Степанова привезти у квітні-травні 5 мільйонів доз вакцини.

Перший незалежний не припиняє спроб дискредитувати європейські вакцини. Зокрема тут розповіли про «чергові жертви вакцинації від коронавірусу у Великій Британії, де загинуло 7 людей через тромби, які виникли після щеплення вакциною AstraZeneca». Зв’язок між вакциною та смертями не доведений. Також Медведчук на Першому незалежному стверджував, що Україна могла б уже виробляти вакцину (мається на увазі — російську), якби не відмова влади. Про виробництво вакцин в Україні говорили і на 5 каналі. Більше читайте в моніторингу теленовин.

У токшоу коронавірусна тематика лунала переважно в контексті критики влади. В ефірі токшоу «Свобода слова» (ICTV), де в студії був головний санітарний лікар Віктор Ляшко, були мінімальні можливості для піару влади — гість навіть запитав ведучого, чому він завжди бачить в усьому лише негативний бік. У відповідь на запитання про проблеми з киснем і місцями в лікарнях Ляшко сказав, що в Івано-Франківській та Закарпатській областях ситуація стабілізується. А відповідальність за відсутність вакцини в Україні спробував перекласти на виробників, які не виконують домовленості — мовляв, від цього й Канада страждає. Ляшко ствердив, що Україна може робити по чотири мільйони щеплень на місяць, але розгортає вакцинацію поступово. Хвалив Міністерство охорони здоров’я за «величезну роботу» і сказав, що «завжди можна знайти гвинтик, який не працює».

Критикували владу й в ефірі «Еха Україна» на Прямому каналі. Представниця партії «Голос» Інна Совсун сказала, що про міністра Максима Степанова вже «нема чого говорити» — час прем’єр-міністру самому взяти на себе відповідальність за закупівлю вакцин.

А в токшоу «Український формат» на каналі Медведчука традиційно вихваляли російську вакцину та зневажливо висловлювались про CoviShield. Представники «Опозиційної платформи — За життя», які місяцями повторювали неправду про вакцини від коронавірусу, тепер нарікають, що в Україні замало вакцинованих. А політкоментатор Олександр Лазарєв порівнював ідею обмежити права невакцинованих в Україні з апартеїдом.

На каналі «Наш» в ефірі токшоу «П'ятниця. Вечір» депутатка від монобільшості Юлія Гришина сказала, що постачання вакцин в Україну призупинили через слова Петра Порошенка про «гівно», а також ствердила, що вакцинація не вплине на ситуацію з епідемією коронавірусної хвороби. Також представники «Слуги народу» звинувачували попередників у тому, що вони «знищили медицину». Більше читайте в огляді політичних токшоу

Пріони, моргеллони і «зброя, що вбиває»

Конспірологічна свідомість шукає таємні знаки всюди, а де не знаходить — вигадує їх. Наприклад, нова байка: назва компанії AstraZeneca означає «зброя, що вбиває». «Доказ» — скриншот Google Translate, що засвідчує: astra значить «зброя» санскритом, neca — «вбиває» латиною, а ось Ze… Це слово з сучасної польської («же»), яке означає «що» або «яка». «По той бік новин» мусив озброїтись словниками й пояснити: «астра» — це зірка з грецької, а Zeneca — назва британської фармацевтичної компанії.

Фактчекери  VoxUkraine мусили розбирати висловлювання лідера ГО «Багнет нації» Андрія Карповича, що пандемія коронавірусу — це дворічний експеримент уряду, узгоджений на законодавчому рівні. Це робиться для того, щоби загнати українців в додаток «Дія», щоби потім використовувати їх документи для перереєстрації майна, голосування, керування банківськими рахунками тощо. Що ж, це своєрідний комплімент команді Зеленського — вірити в її спроможність влаштувати пандемію в цілому світі з мільйонами померлих, аби пограбувати громадян України.  Перехід на цифрові відносини громадян і уряду був передвиборчою обіцянкою Зеленського і просто збігся в часі з епідемією коронавірусної хвороби.

Не припиняються маніпуляції через хворобу Віктора Ляшка. 

 

Тепер фейкотворці стверджують, що Ляшко захворів не всупереч, а внаслідок вакцинації індійською вакциною. Як пояснює VoxCheck, це неможливо — вакцина CoviShield не може спричинити хворобу. Її виготовляють із модифікованого аденовірусу шимпанзе з додаванням частинки гени протеїну від вірусу. Присутність вакцини в організмі провокує імунну реакцію і у людини з'являється імунітет (не менше, ніж за два тижні). Однак поки він не виробився, захворіти на коронавірусну хворобу можливо — саме це сталося з Ляшком.

Антивакцинатор Захар Мілютін, якого ми вже не раз згадували в оглядах, стверджує, що жодне дослідження не довело дієвості вакцин у запобіганні важким випадкам, ускладненням або у зменшенні смертності від COVID-19. VoxUkraine доводить, що це маніпуляція. AstraZeneca (вона ж CoviShield), Pfizer, Moderna та інші вакцини були перевірені й показали високу ефективність.

А ось іще одна дотепна картинка, яку фейсбук уже позначив як неправдиву інформацію. 

Імунітет, знову ж таки, не виробляється відразу. Але єдиний інший спосіб виробити імунітет до коронавірусної хвороби — перехворіти на цю хворобу, а це небезпечно і в кожному п’ятдесятому випадку — летально. Поки імунітет виробляється, потрібно берегтися, зокрема носити маску та дотримуватись дистанції, адже навіть вакциновані можуть переносити вірус. Про відповідальність — також маніпуляція. Більшість держав справді знімає відповідальність із виробників вакцин — але при цьому перебирає її на себе. В Україні 19 березня 2021 року ухвалили такий закон, щоби пришвидшити отримання вакцин.

Водночас у соцмережах поширюють інформацію, що вакцинуватись не обов’язково, адже інші люди будуть вакциновані й не заразяться. І це також маніпуляція, розтлумачує VoxUkraine. Вакцинація не гарантує, що людина не заразиться, але допомагає сформувати імунітет. Аби сповільнити чи зупини епідемії, потрібно, щоб 70—90 відсотків мали імунітет. Українцям до цього ще дуже далеко.

Паніку в соцмережах нагнітають за допомогою повідомлення, що людей заражають коронавірусом через ПЛР-тести — мовляв, про такий ризик ідеться навіть в інструкції до тестів! VoxUkraine розібрався й пояснює: під час проведення тесту людина, в якої беруть матеріал на аналіз, не взаємодіє з реагентами й заразитися не може. Застереження з інструкції адресоване медикам — ідеться про те, що потрібно обережно поводитися із зразками, взятими на аналіз.

Якщо ще ретельніше поколупатись у тестах на коронавірус, кажуть, що можна знайти там чужорідні організми — моргеллони. Це порожнисті полімерні трубки з урановим кінчиком, що можуть приймати радіочастотні сигнали або ж синтетичні біороботи. Моторошно, чи не так? VoxUkraine заспокоює. Про хворобу моргеллонів заговорили ще до епідемії — це погано вивчений стан, при якому зі шкірних виразок виходять дрібні волокна або інші частинки. Люди з цим захворюванням часто повідомляють, що відчувають, ніби щось повзає або жалить їх шкіру. Але науковці поки що не визначилися, чи хвороба дійсно є, чи це нервово-психічний розлад, галюцинація. Поки медики це з’ясовують, фейкотворці вже знайшли спосіб побачити, як рухаються моргеллони — треба нагріти маску.

Як не моргеллони, то пріони. Мовляв, вони є у вакцині проти коронавірусу і вражають людський мозок. VoxUkraine пояснює: пріонні хвороби трапляються надзвичайно рідко, і заражаються ними люди переважно від корів. Ані у вакцинах, ані в ПЛР-тестах пріонів нема, й занести їх під час забору аналізів неможливо. До речі, вигадки про пріони доповнюють звичним уже висновком: усе це — змова, покликана скоротити населення землі (насправді ні).

Один знаковий фейк тижня створив власноруч російський президент Володимир Путін. Він сказав, що його знайомий із Латвії захворів на коронавірусну хворобу й виявилось, що в інфекційному центрі навіть немає апарату для магнітно-резонансної терапії — тільки старий рентген. Мовляв, ось як погано організована охорона здоров’я в Європейському Союзі. StopFake з’ясував, що йдеться, скоріш за все, про колишнього представника «Газпрому» в Латвії Сергія Ролдугіна, який помер від коронавірусної хвороби в листопаді 2020 року. Путін говорив про Латвійський інфектологічний центр, який спеціалізується на лікуванні хворих на коронавірусну хворобу. Місцеві експерти пояснили, що пацієнтів доставляють у прийомне відділення, проводять обстеження,  а потім переводять у стаціонар, а за необхідності додаткових обстежень (а МРТ хворим на коронавірус, в принципі, зазвичай не роблять) везуть у спеціалізовані центри. За час епідемії у Латвії померли 1,87% хворих на коронавірусну хворобу, у Росії — 2,14%.

Чергова лякалка для тих, хто їздить на заробітки до країн Євросоюзу: мовляв, із 2 квітня, щоб потрапити туди, потрібно бути вакцинованим. Щоправда, VoxUkraine підтверджень цій інформації не знаходить. Вакцинація в ЄС є добровільною, хоча окремі роботодавці можуть вимагати від працівників бути вакцинованими. З середини березня говорять про запровадження Digital Green Certificate, що дасть змогу вакцинованим вільно пересуватись Європою.

Інший фейк — про обмеження, які нібито запроваджують щодо не вакцинованих від коронавірусу в Ляйпціґу з 1 травня. VoxUkraine заспокоює: це неправда. З 29 жовтня в Ляйпціґу всі зобов’язані носити маски — саме про це повідомляє знак на фото. Невідомі обклеїли його оголошеннями про вимогу обов’язкової вакцинації,  хоча таких обмежень насправді не існує. Тих, хто поширив цю дезінформацію, вже шукають правоохоронці.

Чи ізолюють ще не вакцинованих громадян Ізраїлю? Ні, це неправда — з 21 лютого в Ізраїлі діє офіційний документ, який підтверджує, що людина отримала дві дози вакцини чи перехворіла на коронавірусну хворобу. Він дійсний шість місяців для вакцинованих або до 30 червня 2021 року для тих, хто перехворів. Цей документ не потрібен, щоб їздити в транспорти, але з ним можна в спортзал, у театр, у ресторан тощо. Не вакцинованих і тих, хто не хворів, туди не пускають через карантин, але хіба це ізоляція?

А ось кумедний фейк: мовляв, голова уряду Баварії Маркус Седлер вакцинувався від коронавірусу вже сім разів. Доказ — сім фотографій, на яких політику роблять щеплення. Як пояснює VoxUkraine, на цих фото в різні роки Седлер показово вакцинується від різних хвороб. Але від коронавірусу він досі не вакцинований.

А ось творця вакцини Pfizer Альберта Бурлу не пустили до Ізраїлю, бо він не вакцинований від коронавірусу. Антивакцинатори розганяють цю інформацію зі своїми акцентами: мовляв, навіть людина, що створила вакцину, не довіряє їй. VoxUkraine пояснює: це неправда. Бурла отримав одну ін’єкцію, але ще не отримав другої — його щеплення не вважається завершеним. Тому поїздку до Ізраїлю вирішив перенести він сам. В Ізраїль можна приїхати й без щеплення — показавши негативний тест на коронавірус,  зроблений не пізніше, ніж за 72 години до вильоту.

 

ms.detector.media