ms.detector.media
MediaSapiens
03.04.2021 11:28
Російский суд оштрафував Twitter на $116,5 тис. через відмову видалити заклики до участі в мітингах
Російский суд оштрафував Twitter на $116,5 тис. через відмову видалити заклики до участі в мітингах
Роскомнагляд також погрожує заблокувати соцмережу Twitter у РФ, якщо вона не буде виконувати вимоги відомства.

У Москві (РФ) суд оштрафував Twitter на 3,2 млн руб. ($41,89 тис.) через відмову видалити заклики до участі в не узгоджених владою мітингах. Про це пише «Медуза». Пізніше суд наклав на Twitter ще два штрафи за аналогічні порушення, загальна сума штрафів склала 8,9 млн руб. ($116,5 тис.).

Суд визнав компанію винною за адміністративною статтею про порушення порядку обмеження доступу до забороненої інформації.

Усі випадки, які розглядав суд, стосуються вмісту, опублікованого в січні, коли соратники опозиційного політика Олексія Навального закликали росіян протестувати проти його арешту. Роскомнагляд назвав повідомлення щодо акцій протесту «підбурюванням підлітків» до участі у «незаконних діях» або «несанкціонованих масових заходах».

Із 10 березня на території Росії сповільнюється робота інтернет-платформи Twitter. У Роскомнагляді заявляють, що таке рішення прийняли через те, що Twitter не видаляє протиправний контент та цим порушує закони РФ. Російський регулятор попередив, що Twitter може бути повністю заблокований в Росії, якщо відмовиться виконувати вимоги відомства.

Після початку сповільнення роботи платформи у Росії виникли масові проблеми з доступом до державних інтернет-ресурсів — сайтів Кремля, уряду та інших. У відомстві заявили, що це сталося через збій у роботі провайдера — «Ростелеком», й не має стосунку до рішення Роскомнагляду про сповільнення роботи Twitter. 

Раніше таки системні збої вже відбувалися, наприклад, у 2018 році, коли Роскомнагляд намагався заблокувати Telegram в Росіїї. Тоді постраждали сотні сайтів. 

Нагадаємо, із 1 лютого 2021 року в Росії вступили в силу поправки до закону «Про інформацію, інформаційні технології та захист інформації», які зобов'язують соціальні мережі з щоденною аудиторією 500 тисяч користувачів з Росії моніторити і блокувати «протиправну інформацію».  

Фото: techcrunch.com

ms.detector.media