ms.detector.media
MediaSapiens
30.03.2021 11:10
Українські зірки спростували міфи про COVID-19 та вакцинацію у відеопроєкті BreaktheFake
Українські зірки спростували міфи про COVID-19 та вакцинацію у відеопроєкті BreaktheFake
У ньому взяли участь Джеррі Хейл, Алла Костромічова, Анна Трінчер, Аліна Паш, Костя Клепка та Даша Квіткова.

Відеопроєкт про медіаграмотність BreaktheFake запустив Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), — повідомила пресслужба Фонду. У шести серіях учасники розповідають, звідки беруться фейки, що таке конспірологічні теорії, чому не завжди варто довіряти блогерам, які слова-маркери мають насторожити в публікаціях та які методи допоможуть перевірити справжність фотографії чи відео. Ведучим освітнього серіалу став Нікіта Добринін.

29 березня на YouTube-каналі ЮНІСЕФ оприлюдили перший ролик. У ньому співачка Джеррі Хейл розповіла про фейки, які запам'яталися їй найбільше, а також намагалася розрізнити фейки від правди прямо в студії та назвала лайфхаки, як перевірити новини на справжність.

Ще п’ять відео будуть опубліковані протягом квітня у плейлисті на YouTube-каналі ЮНІСЕФ. Наступний випуск анонсований на 31 березня. У ньому топмодель Анна Костромічова перевірятиме достовірність фото з інтернету.  

Освітній серіал допомагали створювати експерти ключових фактчекінгових організацій України, — додали в ЮНІСЕФ. Зазначається, що проєкт спрямований на молодь, адже за даними молодіжного опитування U-Report, лише 14% підлітків і молоді завжди перевіряють інформацію.

«Одночасно з COVID-19 світ вразив ще один небезпечний вірус дезінформація. Інфодемія виявилася не меншою загрозою для здоров’я людей, ніж саме захворювання, оскільки може давати невірну інформацію, пропагувати неправильне лікування чи ставити під сумнів програму вакцинації. На жаль, від дезінформації немає “лікування”. Єдине, що може допомогти це вміння перевіряти інформацію. Ми віримо, що саме молодь може не просто освоїти інструменти аналізу, а й стати амбасадорами правди в переповненому інформацією світі», — сказала Лотта Сильвандер, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні.

Проєкт BreaktheFake створений за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID.

Нагадаємо, 17 лютого презентували настільну гру «Критикотики», яка допомагає розрізняти фейки та маніпуляції. 

Раніше Мінцифри презентувало серію відео про захист дітей в інтернеті.

Скриншот із першого випуску BreaktheFake

ms.detector.media