ms.detector.media
Марина Довженко
25.03.2021 17:18
Проросійські інформканали поностальгували за СРСР з нагоди 8 березня — моніторинг
Проросійські інформканали поностальгували за СРСР з нагоди 8 березня — моніторинг
Про права жінок всерйоз говорили тільки на Прямому.

Проросійські інформаційні канали більше, ніж інші, вдавалися до сексизму та ностальгували за СРСР, говорячи про 8 березня та права жінок. Найбільше «Наш» та ютуб-канал Медведчука, трохи менше — шоу Василя Голованова на «Україні 24». А на Прямому каналі вийшов єдиний ефір, куди запросили Олену Шевченко, організаторку Маршу жінок. Про це йдеться в моніторингу інформаційних каналів за 8—14 березня

Гостем студії «Україна 24» став Олег Ляшко, який одразу розповів, що треба жінці: увага, добре слово, чудова сім’я, підтримка.  А також виступив проти поняття «гендерна рівність», бо не розуміє, що таке «гендер». Крім того, лідер «радикалів» приписав своїй партії збільшення кількості жінок у парламенті. Вочевидь політик мав на увазі голосування за виборчий кодекс, адже в його фракції було вісімнадцять чоловіків та аж три жінки. Ведучий вживав вираз «сильна стать», маючи на увазі чоловіків; кореспондентка Юлія Поліщук випустила сюжет із проявами мізогінії: «Вчені всього світу намагаються знайти формулу, яка б допомогла зрозуміти жінок. Але жіноча логіка досі знаходиться за межею розуміння для чоловіків. І не дивно, бо як можна зрозуміти людину, яка частенько саме не знає, чого хоче?» вно, бо як можна зрозуміти людину, яка частенько саме не знає, чого хоче?» 

Канал Медведчука використав 8 березня, аби в черговий раз полякати українців  скасуванням свята. В ефірі Сніжана Єгорова зверталася до колишнього керівника Інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича: «Мальчик, а твоя мама знает, чем ты занимаешся? [...] Чего то ему в жизни явно не хватило. Потому что он все время что то хочет у людей отобрать [...] Он хочет отобрать у женщин вот этот краткий миг счастья и благополучия». (Йдеться вочевидь про ініціативу Інституту національної пам’яті 2016 року про перенесення вихідного дня з 8 на 9 березня, яка так і не була втілена.) Партієць «Опозиційної платформи — За життя» й медійник Володимир Кацман розповідав, що чоловіки мають захищати жінок.  

Шоу «Важливе» на каналі «Наш» теж використало дату як привід похвалити СРСР. Макс Назаров прямо сказав, що «нчого Україна за 30 років нового не збудувала такого, про що можна було б говорити на рівні ну там вот шо не радянщина». Тут теж згадали про Володимира В’ятровича, якого назвали першою людиною, що «встав у супротив до українських жінок». Крім того канал розповідав, що «жінка — це наше повітря» (джерело) та іронізував щодо Маршу жінок (джерело). 

Ведучий шоу «Межа» на каналі «Наш» Володимир Полуєв сказав про «прекрасный пол» уже на 48 секунді ефіру. А далі глядачам показали короткий ролик, у якому троянда, що символізує «день посмішок, краси та квітів», починає загнивати після слова «декомунізація». Усе інше додали гості. Зокрема ексрегіоналка Олена Бондаренко зізналася, що цього дня їй не соромно прокидатися пізніше чоловіка. Композитор Володимир Бистряков розповів, що йому треба вітати багато жінок (та кішку) і пожартував, що 8 березня — це свято зі сльозами на очах. Олександр Кочетков заявив, що в Україні з правами жінок не так усе погано, що українських жінок важко образити, і що «танцевать вокруг ущемления и всего прочего, я считаю, это перегиб». Надія Савченко казала, що жінкам найбільше заважають захисники їхніх прав, бо… через їхню діяльність зникає мотивуючий опір. Більше про маніпуляції та тенденції в ефірі інформаційних каналів читайте в матеріалі Ярослава Зубченка.

ms.detector.media