ms.detector.media
MediaSapiens
25.03.2021 17:40
Освітній омбудсмен пояснив, чому відсторонити від занять дитину без обов'язкових щеплень правильно
Освітній омбудсмен пояснив, чому відсторонити від занять дитину без обов'язкових щеплень правильно
Питання знову в тренді через чергове схвалення судом відсторонення від занять нещеплених дітей.

10 березня, Верховний суд підтримав рішення директора запорізького ліцею про відсторонення від занять учениці, не щепленої за віком. 23 березня суд роз'яснив, що право дитини позивачки на освіту в школі було тимчасово обмежено з огляду на суспільні інтереси.

Це не перше подібне рішення суду — акцентував Сергій Горбачов, освітній омбудсмен України, 25 березня в етері «Сніданку на 1+1». «Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється. У разі якщо профілактичні щеплення дітям проведено з порушенням установлених строків у зв’язку з медичними протипоказаннями, при благополучній епідемічній ситуації за рішенням консиліуму відповідних лікарів вони можуть бути прийняті до відповідного дитячого закладу та відвідувати його», — позиція освітнього омбудсмана.

Під час програми згадали, що в кількох країнах Європи батьків штрафують, якщо діти відвідують школи чи садочки без обов'язкових щеплень. В Україні, за словами Сергія Горбачова, цей сценарій має мало шансів на ухвалення через значну кількість противників будь-яких щеплень.

Він зауважив, що штрафи в цьому випадку — можливий, але не єдиний інструмент вирішення проблеми. Зокрема, на сайті освітнього омбудсмана перелічили передбачені законом альтернативні форми навчання: екстернат, педагогічний патронаж, дистанційна та сімейна (домашня) форми здобуття освіти.

Сергій Горбачов додав, що особисто підтримує внесення щеплення від COVID-19 у перелік обов'язкових для дітей, які навчаються «очно». Однак, наголосив він, рішення за лікарями з огляду на черги на вакцинацію.  

Використаний скриншот з етеру програми 

ms.detector.media