ms.detector.media
Ольга Білоусенко
24.03.2021 18:42
Мінветеранів оприлюднило персональні дані публічних людей з кількох областей, які записалися на щеплення від COVID-19
Мінветеранів оприлюднило персональні дані публічних людей з кількох областей, які записалися на щеплення від COVID-19
Серед даних — їхні телефони, місце проживання тощо.

Сьогодні, 24 березня, на сайті Міністерства у справах ветеранів розмістили публікацію щодо позачергової вакцинації учасників бойових дій. У тексті вказали, як ветерани можуть записатися на вакцинацію та розмістили таблицю із переліком областей та посиланнями на запис на щеплення проти коронавірусу. 

Однак замість посилань на реєстраційну форму у кількох областях, розмістили посилання на гугл-таблицю із персональними даними осіб, які вже записалися на щеплення. Йдеться про публічних людей, які, згідно з наказом МОЗ, можуть щепитися поза чергою. Зокрема, у таблицях були зазначені повні імена цих людей, контактні телефони, місце проживання, вид діяльності. Наразі відомо, що таблиці із персональними даними оприлюднили Львівська, Миколаївська, Полтавська, Хмельницька, Херсонська, Харківська, Рівненська, Кіровоградська області. 

Першою про це на своїй сторінці у фейсбуку написала соціолог Галина Герасим. Вона пояснила, що дані знаходяться у вільному доступі, а надіслати запит на доступ просить тільки форма з даними по Харківській області. 

Mediasapiens не вдалося сконтактувати із прессслужбою Мінветеранів, однак у коментарі Hromadske у Міністерстві повідомили, що посилання на форми брали з сайтів обласних державних адміністрацій. «Ця інформація була звідти. Кажуть, що там якийсь технічний збій відбувся. Це суто технічна історія», — пише Hromadske з посиланням на пресслужбу Мінветеранів.

Після розголосу у мережі та ЗМІ, із сайту Міністерства прибрали посилання на таблиці із даними, і біля тих областей, де раніше були посилання на таблиці, зазначили, що інформація уточнюється. Ще пізніше — публікацію із цією таблицею із сайту Мінветеранів прибрали зовсім.

У пресслужбі Центру громадського здоров’я на запит Mediasapiens відповіли, що не мають стосунку до створення та оприлюднення списків людей, які забажали вакцинуватися проти коронавірусу, адже збором даних у кожній області займаються регіональні координатори.

У Департаменті охорони здоров’я Львівської ОДА ситуацію не прокоментували, адже керівництва департаменту не було на місці. Однак близько за пів години після дзвінка Mediasapiens, доступ до таблиці із даними людей, що записалися на вакцінацію, обмежили.

У Миколаївському Центрі громадського здоров’я, який відповідає за вакцинацію публічних осіб залишковими дозами в цій області, повідомили, що дані, які отримали від людей, що записалися на вакцинацію, у вільний доступ не викладали. «Я вперше чую про це, що таке трапилося. У вільний доступ ми надавали лише посилання на гугл-форму. Я не можу сказати, як саме це потрапило у вільний доступ. Відповіді у нас закриті, у вільному доступі їх немає», — сказала представниця Миколаївського Центру громадського здоров’я Каріна Новікова.  При цьому на сайті Мінветеранів посилання на дані записаних на щеплення залишками вакцини людей було доступне - серед таблиць з даними по інших регіонах. 

Нагадаємо, в Україні внесли зміни до Дорожньої карти вакцинації проти коронавірусу. Тепер у випадку, коли після вакцинації окремих категорій людей залишаються дози вакцини проти COVID-19, ними можуть щепитися громадські діячі, журналісти, священники тощо. Це робиться для того, аби популяризувати вакцинацію у суспільстві. 

Фото: Flickr.com; Zahid.net

ms.detector.media