ms.detector.media
MediaSapiens
23.03.2021 18:12
«Репортери без кордонів» подали позов проти Facebook через «шахрайство»
«Репортери без кордонів» подали позов проти Facebook через «шахрайство»
У позові стверджується, що соцмережа отримує прибуток, вводячи в оману споживачів: компанія обіцяє «безпечне» спілкування та «перевірену» інформацію, але не виконує ці зобов’язання

У позові, поданому в прокуратуру Парижа 22 березня 2021 року, організація «Репортери без кордонів» (RSF) звинувачує Facebook в «оманливої комерційній практиці» через те, що соціальна мережа обіцяє надати «безпечне» і «безпомилкове» онлайн-середовище користувачам.

Але такі обіцянки, на думку організації, суперечать реальності – оскільки в соцмережі масштабно поширюється мова ворожнечі і неправдива інформація. Використовуючи експертний аналіз, особисті свідчення і заяви колишніх співробітників Facebook, організація хоче довести, що  компанія не виконує своїх зобов'язань по відношенню до користувачів, і що вона дозволяє «процвітати» дезінформації та мові ненависті (у тому числі, мови ненависті до журналістів ) у соцмережі всупереч користувацьким угодам, власним правилам спільноти та рекламі соцмережі.

Як приклад таких порушень прав користувачів, організація наводить дані про поширення численної неправдивої інформації про ковід у соцмережі, а також коментарі з закликами до насильство щодо журналістів Charlie Hebdo. Також у позові організація посилається на низку досліджень, за якими саме Facebook є соцмережею, де найбільше поширюються теорії змови про вакцинацію та яка найменш безпечна для користувачів.

Позов поданий у Франції, де у мережі 38 мільйонів користувачів, в тому числі 24 мільйони, які користуються Facebook щодня. Організація подає позов за порушення прав споживачів: у Франції комерційна практика вважається шахрайською, якщо «вона заснована на помилкових твердженнях чи заявах або може ввести в оману», особливо щодо «основних характеристик товару або послуги». Це правопорушення карається штрафом до 10% від річного обороту.

Оскільки умови обслуговування Facebook однакові у всьому світі, рішення суду у Франції може мати глобальні наслідки, вважають в RSF. Також організація розглядає можливість подачі подібних позовів в інших країнах.

Нагадаємо, що раніше Facebook  неодноразово звинувачували у неефективній боротьбі з дезінформацією, вибірковій модерації контенту, порушення антимонопольного законодавства та порушення прав користувачів через використання їхніх персональних даних без дозволу.

Фото:unsplash.com 

ms.detector.media