ms.detector.media
MediaSapiens
23.03.2021 12:06
В даркнеті почали продавати підроблені ковід-паспорти, вакцини та тести з негативними результатами на ковід
В даркнеті почали продавати підроблені ковід-паспорти, вакцини та тести з негативними результатами на ковід
Підроблені сертифікати про щеплення коштують 150 доларів

Дослідники компанії з кібербезпеки Check Point , які відстежують дії шахраїв в даркнеті повідомляють, що виявили різке зростання реклами, пов’язаної з вакцинами та вакцінацією. Про це пише ВВС. 

Саму вакцину виробників AstraZeneca, Sputnik, Sinopharm та Johnson & Johnson продають  за 500-750 доларів. Підроблений сертифікат  про щеплення коштує всього 150 доларів. Перша така активність з’явилася в січні 2021 року, але зараз дослідники зафіксували вже 1200 рекламних повідомлень на цю тему. Продавці знаходяться у Франції, Великій Британії,  Іспанії, США, Німеччині та Росії. 

Вакцину Oxford-AstraZeneca  продають за 500 доларів, Johnson & Johnson та Sputnik  -  $600, китайська  Sinopharm коштує 750 доларів. Невідомо, чи це підробки, чи оригінальні вакцини – дослідники замовили одну дозу китайської вакцини, але на досі не отримали її для аналізу. Оплату продавці вимагають в біткоїнах.

Також продавці пропонують «негативні тести на ковід», оскільки багато компаній, у тому числі авіакомпаній та туроператори, вимагають від туристів такий тест.

Нагадаємо, зараз в Європі та Україні відбувається вакцинація від ковіду. В Україні щеплення почалося 24 лютого.

Фото: unsplash

ms.detector.media