ms.detector.media
MediaSapiens
19.03.2021 17:47
Верховна Рада звільнила від відповідальності виробників вакцини від ковіду за можливі наслідки щеплення
Верховна Рада звільнила від відповідальності виробників вакцини від ковіду за можливі наслідки щеплення
За таке рішення проголосували 236 депутатів

Верховна Рада України  звільнила виробників вакцин від COVID-19 від відповідальності за можливі негативні наслідки після вакцинації. За відповідні зміни до закону за скороченою процедурою проголосували 236 депутатів. Про це повідомляє «Укрінформ».

В пояснювальній записці до законопроєкту повідомлялося, що Україна бере на себе зобов’язання, пов’язані із застосуванням вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19), а також звільняє «від цивільної відповідальності виробника та/або власника реєстраційного посвідчення, включаючи їх працівників, медичних працівників, які залучені до здійснення заходів пов’язаних із вакцинацією, за будь-які наслідки, спричинені застосуванням таких вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19)».

У записці також стверджується, що учасники механізму COVAX, яким є і Україна, погоджуються звільнити виробників вакцин від відповідальності за певні ризики, що можуть виникнути внаслідок застосування цих вакцин.

У світі існують різні способи реєстрації вакцин, які потрібні для невідкладного застосування і ще не пройшли всі стадії випробування. В США та Великій Британії при реєстрації для екстреного застосування виробники вакцин звільняються від відповідальності за можливі негативні наслідки щеплення. Саме таким чином обидві країни зареєстрували вакцину від ковіду. У такому випадку держава бере на себе зобов’язання щодо виплати компенсації людям, у яких після вакцинації були серйозні укладення.

Регуляторні органи ЄС застосували інший механізм, який потребує більш детальної перевірки дій вакцин, - він має назву «умовний дозвіл» на використання вакцини. У такому випадку регулятор має більший контроль за виробництвом вакцини, клінічними дослідженнями і не звільняє від відповідальності виробника. Саме таким чином зареєстровані вакцини від ковіду у країнах ЄС.

MediaSapiens звертався до Кабміну з проханням прокоментувати цей законопроєкт, однак не отримав відповіді.

Фото: МОЗ

ms.detector.media