ms.detector.media
MediaSapiens
19.03.2021 14:20
Ізраїльська компанія, яка зламує телефони, припиняє продажі технологій в Росію та Білорусь
Ізраїльська компанія, яка зламує телефони, припиняє продажі технологій в Росію та Білорусь
За допомогою цих технологій спецслужби країн переслідують опозиціонерів та активістів

Ізраїльська компанія цифровий розвідки Cellebrite оголосила, що більше не буде продавати свої технології в Росію і Білорусь після того, як її використовували для зламу пристроїв опозиціонерів та меншин в цих країнах. Про це повідомляє видання Haaretz.

Раніше Ейтан Мак, юрист і правозахисник, разом з 80 активістами-правозахисниками, розкрив документи, які доводили, що технології Cellebrite використовували в Росії та Білорусі задля переслідування політичних діячів, ЛГБТК+ активістів та етнічних меншин. Серед тих, проти кого в Росія використовувалася технологія Cellebrite  в документах згадується Любов Соболь, юристка Фонду боротьби з корупцією, очолюваного Олексієм Навальним.

У відповідь на опубліковані документи і запит Haaretz генеральний директор Cellebrite Йоссі Кармел оголосив про перегляд політики компанії. «В рамках наших стандартних бізнес-операцій ми регулярно переглядаємо і оновлюємо нашу політику відповідності, щоб гарантувати, що ми працюємо відповідно до прийнятих міжнародних правил і положень», - сказав він в своїй заяві.

«Cellebrite дає правоохоронним органам і підприємствам можливість зробити наші спільноти більш безпечними, надаючи рішення, які допомагають законним чином отримувати цифрові докази в ході кримінальних розслідувань та цивільного судочинства», - додав він.

У минулому компанія заперечувала продаж технологій Білорусі, але слідчі органи повідомили, що адміністрація Лукашенко купувала і використовувала хакерські технології Cellebrite з 2016 року.

Фото: unsplash.com

ms.detector.media