ms.detector.media
MediaSapiens
16.03.2021 16:50
Ткаченко пов’язав чутки про AstraZeneca з російським піаром. Мета – розчистити фармринок для «Спутник V»
Ткаченко пов’язав чутки про AstraZeneca з російським піаром. Мета – розчистити фармринок для «Спутник V»

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко припустив, що поширення інформації про «псевдонебезпечність» вакцини AstraZeneca може бути частиною кампанії РФ з метою розчистити фармринок для Спутник V. Про це Ткаченко написав у Telegram. 

«Спутник досі не схвалений до застосування в Європейському Союзі. У Кремлі, звичайно, звинуватили у всіх своїх проблемах США та їхніх партнерів. І одразу з цим зненацька з’являється просто вал інформації про начебто існуючу небезпеку прямого конкурента Спутник – вакцини AstraZeneca...Дуже схоже на тактику випаленої землі. Інформаційно знищити вакцину-конкурента, щоб потім дотиснути європейських політиків дозволити застосування Спутника», - вважає міністр.

Ткаченко додав, що мало хто зважає на відсутність задокументованих летальних випадків внаслідок щеплень вакциною AstraZeneca, а також на відсутність  зв’язку між препаратом і утворенням тромбів. На відсутність такого зв’язку раніше вказали у ВООЗ і в Європейському агентстві з лікарських засобів. 

«Я б дуже ретельно перевірив, з яких джерел з’явилася інформація про псевдонебезпечність вакцини AstraZeneca і хто лобіював розповсюдження цих жахачок у європейських ЗМІ. Бо в такі збіги не вірю», - наголосив міністр. 

Ткаченко нагадав, що сам щепився вакциною AstraZeneca і почувається добре. 

24 лютого в Україні розпочалася кампанія вакцинації проти коронавірусу. Першим щепився лікар-реаніматолог із Черкас - Євген Горенко. Днями від коронавірусу щепився міністр культури України Олександр Ткаченко. 

В Україні зареєстрували два препарати імунобіологічних для профілактики COVID-19 - британо-шведський препарат, розроблений Оксфордським університетом та компанією AstraZeneca (виробляється в Індії під назвою Covishield), та препарат американської компанії Pfizer-BioNTech. 

Раніше ціла низка країн ЄС призупинила використання препарату проти коронавірусу AstraZeneca. Таке рішення в прийняли Данія, Норвегія, Ісландія, Естонія, Литва, Люксембург, Латвія та Італія через появу інформації про утворення тромбів у декількох вакцинованих людей - зафіксовано 30 випадків на 5 мільйонів щеплених. Наразі триває розслідування. 

Через смерть жінки, яка трапилася в Австрії після вакцинації препаратом AstraZeneca, вакцинацію призупинили і в Австрії, однак європейський регулятор ЕМА вже заявив, що зв'язку між загибеллю жінки та вакциною немає.

Фото: пресслужба Слуги народу/Facebook

 

ms.detector.media