ms.detector.media
Марина Довженко
15.03.2021 19:54
Санкції проти Медведчука змусили згадувати про ОПЗЖ навіть канал «Україна» — моніторинг
Санкції проти Медведчука змусили згадувати про ОПЗЖ навіть канал «Україна» — моніторинг
Канали Пінчука говорили про цю партію в новинах найменше з усіх центральних каналів.

Кількість згадок про «Опозиційну платформу — За життя» у праймових випусках новин центральних телеканалів зросла у лютому в півтора рази в порівнянні з січнем. Зокрема про партію почали згадувати в новинах каналу «Україна», який зазвичай ігнорує ОПЗЖ. Вперше за багато місяців кількість нейтральних згадок про цю партію перевищила кількість позитивних. Про це йдеться в підсумках моніторингу щоденних новин за лютий 2021 року.

Зростання кількості згадок про ОПЗЖ з січневих 113 до 164 було пов’язане з санкціями, запровадженими проти представників партії Тараса Козака та Віктора Медведчука, а також проти каналів, формальним власником яких є Козак. 100 із 164 згадок про ОПЗЖ були нейтральними; в останні місяці зазвичай позитивні згадки переважали нейтральні у співвідношенні 2:1.

Канал «Україна», який у січні лише один раз згадав про «Опозиційну платформу — За життя» в новинах, у лютому зробив це в п’ятнадцятьох матеріалах. Канали холдингу Віктора Пінчука — ICTV та СТБ — також з 2016 року бойкотують ОПЗЖ; в новинах цих каналів у лютому було лише кілька згадок про неї. А ось на 5 каналі вийшло 30 матеріалів із нейтральними згадками про ОПЗЖ. 5 канал майже наздогнав об’єднаний канал Медведчука («112»/NewsOne/ZIK, що на початку лютого почали транслювати спільний ефір в інтернеті, із кінця лютого — Перший незалежний) за кількістю згадок ОПЗЖ, хоча тут вони були практично всі позитивні (36 із 37). «Інтер» згадав про партію свого власника Сергія Льовочкіна 17 разів нейтрально і 27 — позитивно. Єдиний негативний матеріал про цю партію вийшов на 5 каналі.

Також через санкції змінився перелік гаданих замовників матеріалів із ознаками замовності в новинах: на перше місце серед каналів вийшов умовний Перший незалежний, а на перше місце серед замовників — канали Медведчука.

Більше про тенденції у новинах лютого 2021 року читайте в матеріалі «Детектора медіа»

Фото: скрін з канала Рада 

ms.detector.media