ms.detector.media
Марина Довженко
«MediaSapiens»
13.03.2021 11:00
Щеплення в прямому ефірі в ім'я Анубіса. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 1—7 березня 2021 року
Щеплення в прямому ефірі в ім'я Анубіса. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 1—7 березня 2021 року
Поки одні медіа проводять щеплення від коронавірусу в прямому ефірі, інші лякають глядачів «вакциною для бомжів» і розповідають, що Зеленському вкололи вітамін.

Що нового за 1—7 березня 2021 року:

Чекаючи на «більш-менш нормальне»

Головна пов’язана з коронавірусом тема, що обговорювалась у новинах цього тижня — вакцинація. Деякі телеканали надмірно політизували цю тему. «Інтер» і Перший незалежний (канал, що виник на місці закритих каналів Медведчука і мовить в ютубі) посилено звертали увагу на негативні інформаційні приводи, які супроводжували процес вакцинації в Україні.

Наприклад, на «Інтері» в одному випуску новин могли розповідати про ефективність вакцинації в Британії і зниження показників смертності та захворюваності внаслідок щеплень, в іншому — цитувати скептичні висловлювання німецьких медіа про вакцину AstraZeneca, що, мовляв, має забагато побічних ефектів. Глядачі «Інтера» дізналися також про суперечки щодо єдиного плану вакцинації між державами Європейського Союзу та дізнатися, що Угорщина і Словаччина вирішили купувати російську вакцину. Третина сюжетів «Інтера», присвячених вакцинації, супроводжувалась негативом. І хоча канал не піддає сумніву тезу, що вакцинуватись варто, він розповідає, наприклад, як мер Миколаєва «змушує» містян робити щеплення. На Першому незалежному, який рухається в руслі колишніх каналів Медведчука, розповідали, як європейські країни прагнуть отримати російську вакцину від коронавірусу, не згадуючи, що препарат ще не легалізували в ЄС. Вустами представників ОПЗЖ канал критикував темпи вакцинації в Україні.

Інші канали загалом теж висвітлювали питання вакцинації як передусім політичне — в контексті ефективності влади та дискусій між політиками. Соціальний вимір цікавив журналістів менше. До прикладу, «Україна» розбиралася, кому варто вакцинуватись у першу чергу, а Суспільне з’ясувало, як проходить вакцинація у Сватовому на Луганщині. І всі, звісно, зацікавились новиною про щеплення, яке зробили на Луганщині Володимиру Зеленському. Докладніше про висвітлення коронавірусної тематики в новинах читайте в огляді Зої Красовської.

Гучно лунала тема вакцинації і в токшоу. Найефектніше використав увагу до теми канал «1+1»: ефір «Права на владу» 4 березня перетворився на показову вакцинацію. Укол зробили ведучій Наталії Мосейчук, яка не припиняла вести програму, телеведучому Олександру Педану, співачці Руслані Лижичко, експертці ЮНІСЕФ Катерині Булавіновій, спортсмену Сергію Конюшку та п’ятьом лікарям. Було в ефірі й пояснення, якої реакції слід очікувати на вакцину, чи можна вакцинуватись тим, хто перехворів, як стати в чергу, отримати другу дозу вакцини тощо. Медики заперечували, що влада змушує лікарів вакцинуватися, й переконували глядачів, що вакцинуватися варто будь-яким препаратом.

Показовій вакцинації передувала промова міністра Максима Степанова, який сказав, що міністерство хоче, аби вакцинуватись можна було не тільки в лікарнях і клініках, а й в аптеках. Степанов обзивав «колаборантами ковіду» своїх відсутніх на шоу критиків, які дорікають міністерству зривом графіку вакцинації. За прогнозом Степанова, раніше, ніж влітку чи восени, комерційна вакцинація в Україні не почнеться.

Був міністр і в ефірі «Свободи слова» на ICTV 1 березня, де також говорили про вакцинацію. Степанов мусив відбиватися від нападок опонентів практично протягом усього свого виступу. Зокрема, назвав «ковідним колаборантом» нардепа від «Європейської солідарності» Олексія Гончаренка, а представника «Голосу» Ярослава Железняка звинуватив у підриві довіри до вакцинації, закидав опонентам хайп й «антивакцинальну вакханалію». Міністр пообіцяв уже до кінця тижня робити по 10 тисяч щеплень на добу (спойлер: не роблять).

Степанов також пояснив, що 42% медиків відмовляються від щеплення, тим, що вони перехворіли й вакцинуються пізніше. І анонсував, що влітку МОЗ планує робити п’ять мільйонів щеплень на місяць, а доступ усім українцям до вакцинації забезпечити до листопада.

Зовсім не таким конструктивним було шоу  «Пульс» на Першому незалежному 2 березня. Тут засумнівалися, чи справді керівництво держави вакцинувалось, критикували вакцину CoviShield та піарили російську. Ведучий Павло Кужеєв сказав, що українців «можуть через коліно загнати на вакцинацію». Блогер-політик Анатолій Шарій попередив Європу бути обережною з безвізом для українців, бо тут роздають фейкові довідки про щеплення. Завсідник каналів Медведчука Дмитро Співак засумнівався, чи справді топполітикам колють вакцину. Він сказав, що має щодо цього певну інформацію, і скоро «правда вскроется». Він також сказав, що CoviShield не називають вакциною в жодній країні, крім України (це неправда), і лякав, що термін її придатності скоро закінчується (неправда теж). Ці фейки ми вже розбирали, але на каналах Медведчука їх не припиняють повторювати. Співак також розповів, що на Одещині виявили серйозні побічні ефекти вакцини (доказів своїм словами він не навів), а ще вихваляв російську вакцину.

Інші учасники шоу також називали щеплення Зеленського постановочним, але в той самий час критикували його за те, що він вакцинувався індійською (а отже, за їхньою логікою, небезпечною для здоров’я) вакциною. Переконували, що українці не довіряють індійському препарату й не підуть вакцинуватися, поки «не привезуть щось більш менш нормальне», та називали вакцинацію, яка триває зараз, експериментом. Пролунало також твердження, що державних службовців змушують вакцинуватися, аби хоч на когось витратити препарат. Народний депутат від «Опозиційної платформи — За життя» Віктор Чорний назвав пандемію коронавірусної хвороби «лжепандемією» та «ефемерним ковідом», мовляв, загинуло занадто мало (понад два з половиною мільйони людей). Тож, на думку Чорного, пандемію «вигадали» заради піару і грошей.

На шоу «П'ятниця. Вечір» на каналі «Наш» 5 березня лунали схожі твердження про коронавірус і вакцинацію. Ведучі та гості висловлювали сумнів, чи Зеленському вкололи вакцину, чи вітаміни або фізрозчин. Covishield вони називали вакциною для третього світу або «для бомжів», а також протиставляли їй російську вакцину. Нардеп Олександр Качний від ОПЗЖ казав, що смертність від коронавірусної хвоороби дуже низька, й не слід через цю загрозу змушувати людей «колоть то, что в жизни нормальный человек не заставит своего ребенка уколоть». Політик також повторив фейк, що вакцина «змінює ДНК». Більше про маніпулювання на темі коронавірусу в токшоу читайте в огляді Ярослава Зубченка.

Жертви Анубіса

Ще в кінці лютого наш моніторинг фіксував навалу фейків, пов’язаних із вакцинацією. Тут і смерть двох військових після щеплення (цю інформацію спростували), і втрата сімома українцями здоров'я після вакцинації, і перша жертва вакцинації у Чернігівській області.

Історію про сімох постраждалих поширив активіст-антивакцинатор Остап Стахів, пославшись на головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка. Насправді ж той на брифінгу 26 лютого розповів, що у сімох вакцинованих — одного на Чернігівщині та шести на Черкащині — були побічні ефекти. Втім не йшлося ні про що серйозне.

Про жертву вакцинації — ще цікавіше:

Жінка на картинці легко ґуґлиться: це американська порноакторка Пайпер Перрі, яка навряд чи колись бувала на Чернігівщині.

Насправді станом на 5 березня після вакцинації в Україні госпіталізували лише одну людину на кілька годин, а на побічні реакції скаржився заледве кожен сотий вакцинований. Звісно, ніхто не помер, хоч про смерті й говорять деякі політики, зокрема Юлія Тимошенко

Фейкотворці невпинно намагаються підірвати довіру до вакцини CoviShield. Тепер вони говорять, що її не використовують в жодній країні і навіть в Індії, де препарат виробляють. Це неправда: вакцина CoviShield рекомендована Всесвітньою організацією охорони здоров’я, її купили Бутан, Бахрейн, Оман, Єгипет, Алжир, Кувейт, Об’єднані Арабські Емірати, Південна Африка, Бангладеш, М’янма та інші держави. Препарат також зареєстрували в Канаді. А в Індії CoviShield отримали вже 15 мільйонів людей.

А ось те, що Міністерство охорони здоров’я України заборонило розголошувати будь-яку інформацію про виробників і постачальників вакцини — правда, підтверджує «По той бік новин». Це зробили на вимогу закупівельника — компанії Crown Agents Україна.

Страшилку, що кожні двадцять днів у Сполучених Штатах Америки подвоюється кількість смертей після вакцинації, розвінчує «СтопФейк». У дописах про це посилаються на дані американського сайту VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System), який приймає звіти про побічні реакції, що виникають після вакцинації. З 14 грудня 2020 року по 1 березня 2021 року в США було введено понад 76 мільйонів доз вакцини проти COVID-19. За цей час VAERS отримала 1381 повідомлення про смерть (0,0018%) серед вакцинованих. Доказів, що хоча б чиясь смерть пов’язана з вакциною, немає. Але фейкерам неважко вигадати й не таке — наприклад, вони розповідають про «рішення Верховного Суду США про скасування загальної примусової вакцинації від Білла Ґейтса».

У соцмережах поширювали фейк про збільшення ризику викиднів через вакцинацію від коронавірусу. «По той бік новин» пояснює, що це неправда: зв’язок між викиднями і наслідками для вагітності не доведений.

Серед фейків та маніпулятивних матеріалів про коронавірус уже були описи випадків, коли тест на коронавірус робили фруктам і овочам. Цього разу в соцмережах поширюється історія про тестування сніговика, який нібито виявився «хворим». Насправді, як пояснює VoxUkraine, — ні: «Результати тесту показують смужку лише на літеру Т, що автори дописів інтерпретують як позитивний тест. Однак в інструкції до тесту вказано, що такий результат тесту — недійсний. Причиною цього зазвичай є порушення процедури проведення тестування».

В іншому фейку йдеться про «фальсифікацію» інформації про смерті від коронавірусної хвороби, бо, мовляв, тіла померлих занадто легкі. Ці твердження в соцмережах ілюструють фотографіями, частина яких не є кадрами справжнього поховання. Одне з зображень — кадр із символічної демонстрації, що відбулася 27 травня 2020 року в Маямі, розтлумачує VoxUkraine.

І ще одна неправильно розтлумачена картинка породила цілу конспірологічну теорію. Мовляв, логотипом мобільної бригади тестування на коронавірус є давньоєгипетський бог Анубіс — провідник померлих.

Не поспішайте вірити, що померлих від коронавірусу приносять у жертву Анубісу. Компанія Aardvark Mobile Tours, що спеціалізується на логістиці, під час пандемії створила мобільні бригади, які їздять по США і тестують на коронавірус. Логотип цієї компанії — зображення трубкозуба (англійською aardvark), тварини, яка живе в Південній Африці й не має нічого спільного ані з єгипетською міфологією, ані з потойбічним світом. 

ms.detector.media