ms.detector.media
MediaSapiens
11.03.2021 15:18
До 35-ї річниці Чорнобильської трагедії створять відеоуроки для учнів 1-11 класів
До 35-ї річниці Чорнобильської трагедії створять відеоуроки для учнів 1-11 класів
Відеоролики розмістять на YouTube для вільного використання

Група педагогів у партнерстві з Національним музеєм «Чорнобиль» та Європейським інститутом Чорнобиля, розпочала роботу над оновленням матеріалу та формату традиційних уроків пам’яті Чорнобиля для учнів з 1 по 11 клас. 

Після завершення роботи групи будуть створені відеоуроки з використанням хроніки, нещодавно розсекречених документів КДБ та розмов з експертами. Уроки будуть розміщені на YouTube для вільного використання.

«Минулого року ми разом із Всеукраїнською школою онлайн та Офісом Президента провели перший пілотний відео-урок пам’яті Чорнобиля, що був показаний по 8 телеканалам в межах програми онлайн-освіти, яку запровадили для школярів через пандемію COVID-19. Позитивні відгуки та реакція школярів, вчителів та батьків на цей урок показала нам, що ініціатива варта продовження. 

В межах своєї діяльності останні роки я займаюся питанням Чорнобиля, реалізовуючи соціальні та культурні проекти щодо подолання наслідків інформаційної катастрофи Чорнобиля, які були спричинені замовчуванням Радянською Владою причин та наслідків аварії на ЧАЕС. Тож вважаю, що донести достовірну інформацію до дітей, поступово розширюючи їх уявлення про аварію, наслідки, злочинні дії радянської влади, подвиг ліквідаторів і сучасний стан Чорнобиля – ось наша важлива мета», – розповів директор МГО Європейський Інститут Чорнобиля Валерій Коршунов.

В залежності від віку, в уроках буде розкрито не лише наслідки радіаційного забруднення, а й медичні та соціальні наслідки аварії на ЧАЕС, у старших класах розглянуть і політичні передумови та вплив трагедії на становлення держави.

Також в уроках особливу увагу буде приділено інформаційній складовій катастрофи - пропаганді, фейкам та маніпуляціям з боку влади Радянського Союзу, які напряму вплинули на кількість жертв трагедії. 

 «Світ асоціює Україну з аварією на ЧАЕС та з Чорнобилем. Це і наш біль, і виклик, і необхідність переосмислити досвід і нашу поведінку», - вважає  кураторка проекту Ольга Дударь.

Анна Королевська, заступник генерального директора з наукової роботи музею, додала: «Наша спільна мета – формування екологічно свідомої людини. Адже саме відсутність культури безпеки стала головною причиною  Чорнобильської катастрофи».

Проект створюється за підтримки Українського культурного фонду, Національного музею «Чорнобиль», ГО «Європейський інститут Чорнобиля» та сприяння Міністерства освіти і науки України,  Всеукраїнської школи онлайн.

Фото: УКФ

 

ms.detector.media