ms.detector.media
Марина Довженко
«MediaSapiens»
06.03.2021 09:54
Жінок-героїнь побільшало, але переважно в новинах про шоубіз — моніторинг
Жінок-героїнь побільшало, але переважно в новинах про шоубіз — моніторинг
У середньому на одну героїню-жінку припадає двоє героїв-чоловіків.

Кожен третій матеріал провідних українських онлайн-видань, у якому героїнями є  жінки, стосується теми шоубізнесу.  Вдвічі менше матеріалів стосуються соціальної тематики та політики. Про це йдеться в моніторингу українських онлайн-видань та телеканалів, який провели громадські організації «Інститут масової інформації» та «Детектор медіа» у лютому 2021 року.  

31% матеріалів, у яких були жінки-героїні, стосувався теми шоубізнесу і розповідав про українських та зарубіжних акторок, співачок та знаменитостей. У цих матеріалах досить високий індекс сексистських висловлювань щодо жінок. 

У 14,4% випадків жінки були героїнями матеріалів на соціальну тематику, у 12,7% матеріалів — про політику. Найбільше згадок було про народних депутаток Юлію Тимошенко («Батьківщина»), Євгенію Кравчук («Слуга народу») та волонтерку Марусю Звіробій, яка є кандидаткою в нардепи від «Європейської солідарності». 

Натомість політики стосувалися 26% сюжетів, де жінки виступали як експертки. Лідеркою за кількістю коментарів стала Євгенія Кравчук. Вдвічі менше залучали експерток із питань здоров’я, в тому епідемії коронавірусу, дієтології та жіночого здоров'я.

У цілому в матеріалах онлайн-видань з вибірки жінки-експертки становили 21% від загальної кількості людей, чия експертна думка була використана. 31% людей, що фігурують у матеріалах як герої/героїні — жінки, 69% —  чоловікии.

У сюжетах та токшоу українських телеканалів зафіксовано 35,4% експерток  та 36,4% героїнь. Загальний відсоток жінок-героїнь та експерток у лютому 2021 року зріс в порівнянні з аналогічним моніторингом осені 2020 року і склав 28,2% есперток і 33,7% героїнь. 

ms.detector.media